h

SP stemt in met actualisering Provinciale Structuurvisie

29 februari 2012

SP stemt in met actualisering Provinciale Structuurvisie

Vandaag, tijdens de Provinciale Staten- vergadering, is de provinciale structuurvisie  geactualiseerd. De SP heeft ingestemd met de vernieuwde structuurvisie. Omdat een hoop wijzigingen een grote verbetering inhouden. Op het gebied van woningbouw wordt de komende jaren voornamelijk ingezet op binnenstedelijk bouwen, de aanleg van kantorenlocaties is alleen nog mogelijk als nut en noodzaak aangetoond is en op locaties in de buurt van openbaar vervoer, alle bestemmingsplannen in het buitengebied moeten voortaan voorzien worden van een  beeldkwaliteitsparagraaf en de komst van een outletcenter wordt uitgesteld tot meer informatie beschikbaar is.

Woonvisie en SER-ladder
De SP vindt het een goede zaak dat de nieuwe provinciale woonvisie verwerkt is in de  structuurvisie. Zo wordt de SER-ladder nu het uitgangspunt bij de ontwikkeling van woningbouw. De SER-ladder gaat uit van het principe dat het bebouwen van groen het laatste middel moet zijn, eerst moet gekeken worden of bestaande bouw hergebruikt kan worden. Voortaan moet eerst  geprobeerd worden binnenstedelijk nieuwbouw te ontwikkelen en moet bekeken worden of bestaande bouw beter benut kan worden voordat er uitbreiding mogelijk is. Deze visie komt overeen  met de visie van de SP die wij al in 2004 lieten vastleggen en in 2009 vernieuwde in onze eigen woonvisie “bouwen naar behoefte”. Een titel die – geholpen door de crisis – nog steeds actueel is. We zijn ook positief over het voornemen van  gedeputeerde staten om in overleg met de regio’s een percentage sociaal woningbouw af te spreken. De woningmarkt dient toegankelijk te blijven voor starters, ouderen en lagere inkomens en het  aandeel sociale woningbouw moet op peil blijven.

Kantoorlocaties
De SER-ladder wordt voortaan ook ingezet voor nieuwe kantoorlocaties. Hierdoor moet eerst nut en noodzaak aangetoond worden, voordat een nieuwe kantoorlocatie aangelegd mag worden. Daarnaast wordt nieuwbouw  voortaan alleen nog toegelaten op plekken in de buurt  van hoogwaardig openbaar vervoer. Een grote  vooruitgang volgens de SP. SP Statenlid Jerry Snellink: “De leegstand is op dit moment erg groot in de provincie en wordt de komende jaren waarschijnlijk alleen maar groter. De verwachting is dat de rijksoverheid bijvoorbeeld fors minder kantoren gaat gebruiken. We moeten dus slimmer aan de slag met kantoren.  Bijvoorbeeld via herbestemming en hergebruik. In de eerste instantie zijn gemeenten hiervoor aan zet, maar wellicht kan de provincie hierin een zetje de goede richting op geven.”

Glastuinbouw
De grootschalige nieuw te bouwen tuinbouwlocatie van 400 hectare wordt wat de SP betreft terecht uit de plannen geschrapt. Frank Hoogendam, SP Statenlid in de vorige periode, deed indertijd de suggestie om tuinders die buiten de glastuinbouwgebieden gevestigd zijn de mogelijkheid te bieden om uit te breiden boven de 2 hectare, mits zij elders glas kopen en slopen. Dit idee is nu in de PSV opgenomen. Dit levert voor bestaande  tuinders meer mogelijkheden op en zorgt ervoor dat leegstaande kassen verdwijnen. Er komen wel een paar  glastuinbouwgebieden bij, bijvoorbeeld in Nieuwkoop. Dit komt voort uit een besluit ruim een jaar geleden genomen door de Staten. De SP stemde toen voor deze locaties. De partij vroeg de Gedeputeerde om de SER-ladder strikt op dit gebied toe te passen wanneer de gemeente voor dit gebied een bestemmingsplan opstelt. De SP is van mening dat de gemeente eerst nut en noodzaak van nieuw glas moet aantonen.

Beeldkwaliteitsparagraaf en buitengebieden
De SP vind het goed dat in de PSV de verplichting van  beeldkwaliteitsparagrafen is opgenomen, voor alle  aanpassingen van de bestemmingsplannen in het buitengebied en bij de ontwikkelingen die buiten de contouren vallen. Met een beeldkwaliteitsparagraaf kan  beter bekeken worden of een bepaalde ontwikkeling  past in de omgeving, of deze bijdraagt aan de ruimtelijke kwaliteit en ook bijdraagt aan de kernkwaliteit van een bepaald gebied. De SP is ook blij dat ondanks de  afschaffing van de nationale landschappen en rijksbufferzones door het kabinet, deze gebieden beschermd blijven middels deze beeldkwaliteitsparagrafen en het geldende contourenbeleid. Tevens heeft de SP een amendement van D66 gesteund waardoor voorkomen wordt dat intensieve veeteelt kan uitbreiden en wegrestaurants en benzinestations ontstaan in de voormalige rijksbufferzones.

Factory Outlet Center Bleizo
Ook is besloten dat er pas rond de zomer een besluit  genomen wordt over de factory outlet center bij Bleizo.  Hierdoor kunnen de regionale economische overlegorganen eerst nog advies uitbrengen over deze ontwikkeling, de vier onderzoeken naar de effecten van  het center op de omliggende detailhandel door gedeputeerde staten gevalideerd worden en kan het outlet center betrokken worden bij de nieuwe visie detailhandel die gedeputeerde staten nog gaat opstellen. Wat de SP betreft draagt dit bij aan een betere en meer volledige afweging.

Oostvlietpolder
De Oostvlietpolder wordt nog niet van bedrijventerrein in groen aangepast. Vorig jaar hebben Provinciale  Staten een amendement aangenomen waarmee geregeld wordt dat de regio in onderling overleg een beslissing moet nemen over de Oostvlietpolder. Tot op  heden heeft de regio nog geen besluit genomen en daarom blijft de Oostvlietpolder nog als bedrijventerrein in de structuurvisie staan. Wel wordt het onderwerp,  mede op aandringen van de SP, weer overgenomen voor de volgende actualisering van de structuurvisie om de Oostvlietpolder alsnog als groen te bestempelen. Een motie van de PvdA die van de gedeputeerde vraagt om  actief in gesprek te gaan met de regio om draagvlak te verwerven voor een groene Oostvlietpolder heeft de SP ondersteund. “We zijn blij dat de gedeputeerde met de  regio gaat praten, het voorstel moet echter uiteindelijk  wel gedaan worden door de regio. We roepen daarom de regio op om snel met een voorstel te komen” aldus Snellink.

U bent hier