h

Meetellen uitgevallen treinen

13 augustus 2012

Meetellen uitgevallen treinen

SP Statenlid Lies van Aelst heeft opnieuw schriftelijke vragen over de Merwede Lingelijn ingediend. Aanleiding daarvoor is dat onduidelijk is hoe uitgevallen treindiensten op deze lijn door Arriva aan de provincie worden gerapporteerd. De Merwede Lingelijn kampt al heel lang met problemen. Eerst was er een gebrekkige communicatie tussen Prorail - die de lijn moet onderhouden - en Arriva die de dienstregeling verzorgt. Daarna waren er lange tijd problemen met wissels en seinen, een verantwoordelijkheid van ProRail, en deuren die slechts om het half uur open gingen terwijl de treinen al een kwartiersdienst reden.
Op het moment lijkt het beter te gaan.

Vanaf het begin was het de SP duidelijk dat het een hele opgave is om op een enkelspoor toch treinen om het kwartier te laten rijden. Daarom heeft de SP destijds gepleit voor het aanleggen van een dubbelspoor. Daarvoor was echter geen meerderheid.
Van Aelst: ‘Het gevolg kennen we. Een lijn die regelmatig in het nieuws is vanwege storingen en het uitvallen van treinen. Ik vraag mij af hoe die uitgevallen treinen uitwerken op de rapportages die Arriva bij de provincie inlevert. Wordt een trein die teveel vertraagd is en dus meestal uitvalt wel gerapporteerd? Je kunt namelijk ook stellen dat die weer op tijd rijdt. En vanaf welk moment/station wordt een dergelijke trein weer als ' op tijd' aangemerkt? Dat is belangrijk om de rapportages goed te kunnen beoordelen.’

De SP vindt dat de rapportage uit moet gaan van de reiziger die op het station staat - of in een stilstaande trein zit - te wachten. ‘Het tijdstip dat de trein op een station stopt of vertrek is voor mij veel minder van belang. Maar omdat ik niet weet hoe er wordt gerapporteerd heb ik nu dus vragen gesteld.’ Aldus van Aelst.

U bent hier