h

Subsidiegeld in het water gegooid

20 februari 2013

Subsidiegeld in het water gegooid

Het nieuwe veerpontje 'Veerkracht' over de Hollandsche IJssel tussen Gouderak en Moordrecht, dat is aangekocht met een flinke subsidie van de provincie, staat te koop. De provincie  krijgt het subsidiegeld na verkoop niet terug, zo hoorde SP-Statenlid Lies van Aelst in antwoord op haar schriftelijke vragen.

Exploitant Vegomo zegt dat het pondje al een tijd met forse verliezen draait. Het aantal reizigers dat ervan gebruikmaakt, daalde met bijna de helft nadat er nabij het veer een nieuwe brug geopend was. Vegomo bouwde hierop de inzet van personeel af, paste de tarieven aan en kortte de vaartijden in, maar dat mocht niet baten. De exploitant wil na verkoop van de Veerkracht het veer mogelijk voortzetten met de twee oudere veerponten.

De Provincie Zuid-Holland verleende een subsidie van 273.000 euro voor het betreffende schip.
De SP uitte al eerder haar twijfels over de verleende subsidie, vanwege de nieuwe brug.
Van Aelst: 'Dit hadden zowel de provincie als de exploitant van te voren moeten en kunnen weten. Nu is dit subsidiegeld weg en kan het niet meer aangewend worden voor het doel waarvoor wij het verenfonds als subsidie ingesteld hadden”.

Juridisch zijn er volgens de provincie geen belemmeringen voor de vrije verkoop van de met subsidie aangekochte veerpont 'Veerkracht'. De Gedeputeerde geeft desgevraagd aan dat uit de overlegde cijfers van Vegomo blijkt dat het verkopen van de 'Veerkracht' noodzakelijk is om een dreigend faillissement van de veerdienst te voorkomen. Het blijkt dat de bestaande subsidieregeling niet voorziet in een terugbetaalregeling bij verkoop van een (deels) met subsidie verkregen veerpont, waar de SP wel om vroeg. Deze kan ook niet meer worden overgedragen aan een derde partij, zoals een andere Zuid-Hollandse veerdienst.

Erg jammer, wel geeft de provincie op onze vragen hierover aan dat het streven is dat het veer wordt verkocht aan een andere Nederlandse veerdienst zodat het algemeen belang gediend blijft', aldus van Aelst.

De doelstelling van de subsidieregeling voor veren is om een financiële impuls te geven ten behoeve van vernieuwing en verbouwing van de bestaande verenvloot in de provincie. Gedeputeerde Staten beloofde de SP, in antwoord op de vragen, om de subsidieregeling nog eens tegen het licht te houden zodat de provincie in de toekomst al bij de aanvraag een betere toets kan laten uitvoeren en wanneer nodig, bij verkoop van een met subsidie verkregen veerpont, een vordering op het verkoopbedrag kan doen.

'We vinden het eigenlijk ongelooflijk dat het op het moment zo geregeld is dat we subsidie geven aan de aanschaf van een veerpont zonder dat er vooraf degelijk getoetst wordt of de investering toekomst heeft. Het is daarom heel goed dat er nu gekeken wordt naar verbetering van de regeling op dit punt', aldus Lies van Aelst.

U bent hier