h

'Visie op schaalvergroting gemeenten ontbreekt'

24 februari 2013

'Visie op schaalvergroting gemeenten ontbreekt'

Het kabinetsvoorstel om op termijn gemeenten van minimaal 100.000 inwoners te willen staat de laatste tijd in de belangstelling. SP-statenlid Bart Vermeulen geeft een reactie op de plannen. Wat hem betreft ontbreekt iedere vorm van visie.

Waar is het kabinet op dit moment mee bezig?

Vermeulen: 'Op dit moment is het kabinet bezig een visie te zoeken bij hun voornemen om provincies te laten fuseren tot vijf lansdelen en te komen tot gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Dat is wat mij betreft de verkeerde volgorde. Ondanks het uitgekauwde argument dat grotere gemeenten hun taken beter aankunnen, ontbreekt iedere visie.

Aan dit overheidsbeleid valt sowieso geen touw vast te knopen wat betreft de SP. Binnen binnenkort verschijnt het derde zogenoemde herindelingskader van de overheid in een paar jaar tijd. 'Het rijk vertoont een zeer zwalkende omgang met de gemeenten waar het herindelingen betreft', aldus Vermeulen.

Waarom is het voorstel van de regering niet verstandig?

“Gemeenten moeten steeds meer taken uit gaan voeren, maar worden daarbij nu ook nog afgeleid omdat ze zich van het kabinet met fusies moeten gaan bezighouden.
Zo’n fusie helpt absoluut niet als je ook nog allerlei zaken zoals de jeugdzorg en de uitvoering van extra maatregelen rondom werk en uitkeringen moet gaan uitvoeren.
En dat is nog los van het feit dat fusies vaak extra geld kosten, het aantal voorzieningen laten afnemen, de afstand tussen de inwoners en de politiek vergroten en de opkomst bij verkiezingen structureel laten dalen. Bovendien functioneren grote gemeenten niet per definitie beter dan kleinere gemeenten.”

Maar er kan toch niets op tegen zijn om gemeenten te laten samenwerken?

“De meeste gemeenten zijn zelf al verstandig genoeg om de samenwerking te zoeken met andere gemeenten om hun taken goed en beter uit te kunnen voeren. Daarbij kiezen gemeenten zelf de juiste schaal die past bij een bepaalde taak. Daar hebben ze het kabinet of de provincie niet bij nodig.
Bij de overheveling van de taken rondom de jeugdzorg van de provincie naar de gemeenten zie je dat de gemeenten dat goed oppakken en tot effectieve samenwerking komen. Waar nodig kan de provincie de samenwerking bevorderen en begeleiden.”

Wat zijn de vooruitzichten wat betreft de herindeling van gemeenten?

“Minister President Rutte zei bij het debat over de regeringsverklaring dat er geen gedwongen herindelingen gaan komen. Daarnaast staat in het Zuid-Hollandse coalitieakkoord dat ook de provincie geen herindelingen gaat afdwingen en dat we de samenwerking tussen gemeenten willen bevorderen. In principe hoeft er de komende jaren dus niet zoveel te veranderen. Maar, de plannen van het kabinet zijn tot op heden wel vaker aangepast, dus we zullen nog even moeten afwachten waar het kabinet mee gaat komen.”

U bent hier