h

SP schatte plannen Zuidplas goed in

26 april 2013

SP schatte plannen Zuidplas goed in

Onder meer vanwege de grote financiële risico's stemde de SP in mei 2006 tegen de grootse plannen voor ontwikkeling van de Zuidplaspolder. Zo zouden er zo'n 30.000 woningen worden gebouwd. Anno 2013 hangt de vlag er echter heel anders bij. 

SP-Statenlid Jerry Snellink moest tijdens de Statenvergaering van 24 april helaas constateren dat de risico's die zijn partij in 2006 voorzag 'grotendeels realiteit zijn geworden'. De inmiddels fors naar beneden gestelde woningbouwplannen getuigen volgens de SP wel van meer realiteitszin.

'Ook zijn we blij dat het college blijft vasthouden aan de samenhang van het plan', aldus Snellink. 'Hierbij blijft de nu beperkte woningbouw gepaard gaan met de zogenoemde ontwikkeling van de groenblauwe structuur. Er blijft dus ook aandacht voor water en groen'.

Steun
De SP kan de aangepaste zienswijze van het College steunen, maar dat betekent niet dat er geen zorgen meer zijn. Deze betreffen vooral de financiële positie van gemeenten, die door de rijksbezuinigingen in het algemeen in zwaar weer verkeren. Problemen met grondzaken komen daar nog eens bij. Vooral in de Zuidplaspolder zijn deze reëel.

Gronden
Zowel de provincie als gemeenten hebben veel gronden in bezit. Onder meer door de crisis is daar nu minder vraag naar. In combinatie met de vele nieuwe taken voor gemeenten, leidt dit waarschijnlijk tot bezuinigingen en minder voorzieningen voor de inwoners. De SP zou dit zeer betreuren, omdat het met verstandiger en voorzichtiger beleid niet nodig was geweest.

 

 

 

U bent hier