h

Geef bijen de ruimte

27 mei 2013

Geef bijen de ruimte

Om de massale bijensterfte te stoppen, zou het goed zijn als gemeenten en de provincie de bermen dit jaar pas in de zomer maaien. Veel planten hebben dan al gebloeid en zaad gevormd, waardoor het werk voor de bij erop zit.

Normaal bloeien veel bloemen en grassen al in mei. Door het koude voorjaar is de natuur nu zeker een maand later. De SP steunt daarom de oproep van natuur-organisatie KNNV aan gemeenten en de provincie, om de bermen dit jaar zo laat mogelijk en liefst pas in de zomer te maaien.

Bloeiende bermen zijn een belangrijke bron van onbespoten voedsel voor bijen en vlinders. Onder meer door gebruik van pesticiden, hebben de bijen in ons land het al jaren zwaar en sterven ze massaal. Aangezien bijen 70% van de landbouwgewassen bestuiven, kan ook de mens echt niet zonder de bij.

Verkeersveiligheid
De bermen het hele jaar niet maaien, zou voor de bijen het best zijn. Omdat dit echter kan leiden tot verkeersonveilige situaties, pleit de SP er voor om rond verkeersborden, rotondes en dergelijke een strook wel te maaien, maar met de rest dus zo lang mogelijk te wachten.

U bent hier