h

Kantorenmarkt faalt nog steeds

10 mei 2013

Kantorenmarkt faalt nog steeds

In Zuid-Holland staat vijftien procent ruim één op de zeven! van de kantoren leeg. Deze ernstige mismatch tussen vraag en aanbod bewijst volgens de SP overduidelijk dat het huidige systeem faalt. Recent onderzoek van het PBL onderschrijft dit.

Mede dankzij allerlei misplaatste belastingvoordelen hebben marktpartijen, vaak in samenwerking met overheden, jarenlang kantoren gebouwd waar helemaal geen behoefte aan was. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vindt net als de SP dat dit systeem moet worden aangepast, zodat het aanbod gaat voorzien in de reële vraag.

Hiervoor is het belangrijk dat provincies, maar vooral ook gemeenten, bij nieuwe vastgoedplannen goed letten op het bestaande aanbod en de lokale en de regionale behoefte goed afstemmen. Verder vindt de SP dat leegstand niet mag lonen en dat het herbestemmen van bestaande kantoren naar bijvoorbeeld woonruimte makkelijker moet worden.

Een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van rijksbeleid, wetgeving en dus de Tweede Kamer. Overigens deed de SP ook daar tien goede voorstellen ter bestrijding van kantorenleegstand. Zoals afschaffing van de belastingaftrek van leegstandskosten voor gebouwen die meer dan een jaar leegstaan en waarvoor geen (ver)bouwvergunning is aangevraagd.

Leegstandcijfers Zuid-Holland
Het leegstandspercentage van kantoren ligt met 15% net iets onder het landelijk gemiddelde van 16%. Van de winkelruimte staat 6.8% van de winkelruimte leeg, ook iets onder het landelijk gemiddelde van bijna 8%. Sinds de crisis is ook de behoefte aan bedrijventerreinen met een derde gekelderd en de uitgifte van nieuwe terreinen historisch laag.

U bent hier