h

Nieuwe structuurvisie stap dichterbij

20 mei 2013

Nieuwe structuurvisie stap dichterbij

De cijfers over leegstand van kantoren en winkels in Zuid-Holland zijn weliswaar net iets beter dan landelijk gemiddeld, maar desondanks zeer fors. De SP is bezorgd, zo bleek bij de behandeling van de programmering van woon- en werklocaties op 8 mei.

De discussie over woon- en werklocaties in de Statencommissie Ruimte en Leefomgeving levert input voor de zogenoemde koersnotitie, het stuk dat richting geeft aan de nieuwe structuurvisie van de Provincie Zuid-Holland. Deze zal plannen bevatten om de markt voor woon-, kantoor- en winkelruimte in goede banen te leiden.

Belangrijk uitgangspunt voor de SP hierbij is dat we bestaande winkelcentra zo levendigen veilig mogelijk willen houden. Grootschalige leegstand leidt immers vaak tot nog meer vertrekkende ondernemers, wat kan uitmonden in verpaupering van winkelcentra of zelfs hele wijken.

In dit kader wordt de SP ook niet blij van het idee om nieuwe afhaalpunten voor internetbestellingen buiten de bestaande centra te realiseren. Ter bescherming van bestaande centra kijken wij liever naar mogelijkheden voor afhaalpunten in bestaande winkels of leegstaande panden.

Bedrijfslocaties
Het lijkt de SP goed om bedrijfslocaties pas in gebruik te nemen, als uit onderzoek vande provincie blijkt dat er voldoende vraag naar is. Tot dietijd kunnen we deze gebieden benutten voor andere doeleinden. In dit opzicht vinden we ook functiemenging op bedrijventerreinen een interessante ontwikkeling.

Goed voorbeeld hiervan is het bedrijventerrein De Binckhorst in Den Haag. Dit binnenstedelijk bedrijventerrein combineert bedrijvigheid combineert met andere functies, zoals wonen. Op bedrijventerreinen in en rond de steden kan ook woonruimte voor studenten een goede optie zijn.

Vervolg
De gedeputeerde gaf tijdens de vergadering op 8 mei aan de inbreng van partijen zoveel mogelijk mee te nemen in de koersnotie. De SP hoopt hiervan veel terug te zien bij het verschijnen van dit stuk, zo rond de zomer.

De komende tijd werkt de SP-Statenfractie verder provinciale aan standpunten over wonen,bouwen en winkels. Opmerkingen en suggesties zijn welkom bij Jerry Snellink, woordvoerder ruimtelijke ordening, via jsnellink@sp.nl.

Cijfers Zuid-Holland
In Zuid-Holland staat volgens cijfers van de provincie 6.8% van de winkelruimte leeg. Dat is iets onder het landelijk gemiddelde van bijna acht procent dat het Planbureau voor de Leefomgeving onlangs becijferde. Van de kantoren staat 15% leeg, ook dat is net iets beter dan gemiddeld, maar desondanks zeer fors.

U bent hier