h

Zuid-Holland bijna op Roemernorm

20 mei 2013

Zuid-Holland bijna op Roemernorm

De SP-Statenfractie is tevreden over de forse vermindering van de kosten voor externe inhuur door de provincie. Deze bedroegen in 2012 11% van de totale loonkosten. Zuid-Holland voldoet hiermee bijna aan de zogeheten Roemernorm, die voor ministeries een maximum van 10% stelt.

Statenlid Jerry Snellink: ‘In 2010 lag de externe inhuur nog op 29% van de totale loonkosten, maar het nieuwe college van gedeputeerde Staten heeft forse stappen gezet en dit flink terug gebracht. Precies zoals we als coalitie hebben afgesproken.’

De SP zet zich al jaren in om de kosten voor externe inhuur terug te dringen en dit was voor de partij dan ook een belangrijk punt in het huidige collegeprogramma. Externe medewerkers zijn vaak fors duurder dan de eigen medewerkers en maken de provincie afhankelijk van kennis van buiten.

Bij de behandeling van de jaarrekening riep Statenlid Snellink het college wel op om waakzaam te blijven op de reductie van externe medewerkers. 'De komende jaren gaat de provincie een aantal grote projecten uitvoeren en het is niet de bedoeling dat de kosten dan weer op gaan lopen. We zullen het college dan ook scherp volgen op dit punt’ aldus Snellink.

Over de norm
De Roemernorm is in 2011 ingevoerd door minister Donner op initiatief van SP-Tweede Kamerlid Emile Roemer. De Kamer gaf brede steun aan zijn bezuinigingsvoorstel, dat becijferde dat het bedrag dat ministeries uitgaven aan externen in acht jaar met tachtig procent was gegroeid tot maar liefst 1.3 miljard euro. Ministeries die de Roemernorm overschrijden, dienen achteraf te veranwoorden waarom.

U bent hier