SP wil verplichte aanpassing verouderde vergunningen
SP wil verplichte aanpassing verouderde vergunningen
Vandaag bespraken de Provinciale Staten het rapport over Odfjell van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De SP pleitte hierbij voor heldere regels en wetten die beter te handhaven zijn. Uit het onderzoeksrapport blijkt verder dat de provincie bedrijven vooralsnog niet kan dwingen om verouderde vergunningen aan te laten passen.
'De SP heeft daarom gevraagd of de Provincie bij de minister kan aandringen op een stok achter de deur. Het is op dit moment nog niet mogelijk om nieuwe of gewijzigde vergunningen af te dwingen bij bedrijven. Hierdoor blijven vergunningen soms achterhaald en wat ons betreft is dit onwenselijk', aldus SP-Statenlid Lies van Aelst.
Complimenten
De SP gaf het huidige college van Gedeputeerde Staten ook complimenten. Met het aantreden ontstond een trendbreuk met het verleden, het toezicht op Odfjell werd aangescherpt en belangrijker: er werd gehandhaafd. Zo blijkt dat van de 21 opgelegde sancties op het bedrijf er 20 zijn opgelegd in de periode van dit college, in de jaren 2011 en 2012.
Ook werd niet langer vertrouwd op papieren controles en rapportages opgesteld door Odfjell zelf. De provincie ging weer fysiek en onaangekondigd controleren. Zo leidde dit bijvoorbeeld deze week weer tot een dwangsom van ruim acht ton die het bedrijf moet betalen vanwege overtredingen.
Klokkenluiders
De misstanden bij Odfjell kwamen aan het licht via een klokkenluider. De SP heeft daarom ook aangegeven dat het belangrijk is om klokkenluiders serieus te nemen. "Gelukkig doet de Provincie dit ook", constateert Van Aelst. SP-Gedeputeerde Rik Janssen gaf tijdens het debat ook aan dat op elke melding van een klokkenluider een serieus onderzoek wordt ingesteld en men meteen controleurs ter plaatsen laat kijken.
Kosten
Ook zouden kosten voor extra controles op falende bedrijven verhaald moeten worden op de desbetreffende bedrijven. Van Aelst: "In het onderzoeksrapport staat duidelijk dat sinds 2011 veel beter gehandhaafd wordt door de Provincie. De keerzijde hiervan is wel dat de Provincie fors extra kosten heeft gemaakt.
Als het aan de SP ligt, worden deze extra kosten verhaald op de veroorzaker. Hierdoor kan handhaving beter plaatsvinden. Ook zouden boetes voor bedrijven die zich niet aan de wet houden, afschrikkend moeten werken, zodat misstanden als Odfjell niet meer plaatsvinden."