h

Herten niet laten eindigen als jachtvee

30 augustus 2013

Herten niet laten eindigen als jachtvee

Het plan van de gemeente Amsterdam om bij voedselschaarste damherten over de grens te zetten in plaats van af te schieten, is wat betreft de SP minder sympathiek dan het lijkt. De kans is namelijk groot dat ze in het uitzetgebied eindigen als prooi voor de hobbyjacht.

Volgens het plan verhuizen de herten naar Oost-Europa om daar ongestoord verder te leven. Probleem is echter dat de hobbyjacht daar veel grootschaliger plaatsvindt dan hier. Ook het opvangen, vervoer en uitzetten veroorzaakt bij de dieren veel stress.

‘Als ze daarna in een ander land toch worden afgeschoten schieten we ons doel grotendeels voorbij’, aldus SP-Statenlid Lies van Aelst. ‘Wij gaan de gedeputeerde daarom vragen om garanties dat de herten niet als jachtvee eindigen’.

Populatiebeheer
Afgelopen winter stierven de damherten in de Amsterdamse waterleidingduinen bij bosjes door voedselgebrek. De SP stelde toen dat dit in strijd is met de Flora- en faunawet. Deze bepaalt dat verzwakte dieren met overlevingskansen recht hebben op zorg in de vorm van medicijnen en/of voeren.

Al in 2009 bepleitte de partij de enige serieuze, structurele oplossing: professioneel populatiebeheer in eigen land. Uit zichzelf zal de populatie namelijk altijd toenemen totdat de voedselsituatie dat niet meer toelaat en er dus dieren sterven.

De maatschappelijk gewenste populatie, oftewel het aantal dieren waar we ons als samenleving prettig bij voelen, ligt duidelijk lager. Continu ingrijpen is dus nodig om het aantal dieren op gezond niveau te houden. Een professionele beheerder is daarvoor de beste optie.

Van Aelst: 'De eerder geboden oplossingen waren geen oplossing, namelijk gewoon afschieten of een hek plaatsen en de dieren aan hun lot overlaten. We hebben afgelopen winter gezien wat voor narigheid dit oplevert. Daarom moet er dus zo snel mogelijk een professionele wildbeheerder komen’.

 

 

U bent hier