h

SP: niet opnieuw subsidiegeld in het water

20 augustus 2013

SP: niet opnieuw subsidiegeld in het water

Naar aanleiding van de subsidie voor het pontje Veerkracht bij Moordrecht beloofde het College de subsidieregeling voor veren tegen het licht te houden. Inmiddels zijn we een half jaar verder. De SP-fractie is benieuwd naar de stand van zaken.

Het nieuwe pontje voor de veerdienst tussen Moordrecht en Gouderak werd in 2010 aangekocht met 273.000 euro subsidie van de provincie en vlak daarna weer verkocht. De opbrengst van het pontje verdween in de zakken van de noodlijdende exploitant en daarmee ook het subsidiegeld van de provincie.

De SP vond en vindt het pijnlijk dat de subsidieregeling dit toestaat. ‘Mijn partij wil dit soort toestanden in het vervolg uiteraard voorkomen’ aldus SP-Statenlid Lies van Aelst. ‘Hiervoor is het nodig dat de subsidieregeling wordt aangepast. We zijn dus erg benieuwd naar de stand van zaken van het onderzoek’.

Wat betreft de SP onderzoekt de provincie voortaan altijd of investeringen waarvoor subsidie wordt verleend wel toekomst hebben. Verder zou het mogelijk moeten zijn om subsidie in speciale gevallen (deels) terug te vorderen. Bijvoorbeeld zoals in dit geval via de opbrengst van de verkoop van de pont.

Veerdienst behouden
De SP wijst er nog eens op, dat de partij altijd heeft gewild dat de veerdienst bij Moordrecht zou blijven bestaan. Sowieso voor fieters en voetgangers. Auto's kunnen immers ook makkelijk de dichtbij gelegen nieuwe brug nemen, maar deze groepen niet. In plaats van de aan- en verkoop van het nieuwe schip, waarbij mogelijk verlies is geleden, had de SP echter liever een andere, betere oplossing gezocht.

U bent hier