h

Extra treinen Utrecht-Leiden gaan gewoon rijden

10 december 2013

Extra treinen Utrecht-Leiden gaan gewoon rijden

‘Afspraak is afspraak’, zo liet SP-fractievoorzitter Harre van der Nat al op 7 december via Twitter weten na geruchten over het schrappen van de extra treinen tussen Utrecht en Leiden. Ook de provincie bevestigde inmiddels dat de plannen gewoon doorgaan.

De voordelen van goed en toegankelijk openbaar vervoer zijn immers overduidelijk: een beter milieu, minder files en een betere volksgezondheid (minder fijnstof!!). En voor de SP ook heel belangrijk: goed functionerend openbaar vervoer houdt studenten en vele andere groepen met een een kleinere beurs mobiel.

Vanaf 2018 rijden er dus gewoon volgens plan ieder uur vier treinen tussen Utrecht en Leiden: twee intercity’s en twee sprinters. Dit is financieel (mede) mogelijk doordat het huidige College de Rijn Gouwe Lijn heeft geschrapt. Dit enorme project stuitte op veel verzet bij de bevolking. Velen vonden de plannen terecht te risicovol, te duur en te ambitieus.

Verbetering van het Openbaar Vervoer in de provincie Zuid-Holland was voor de SP een belangrijke voorwaarde om deel te nemen aan het huidige College. Politiek is en blijft -binnen bepaalde grenzen!- een kwestie van geven en nemen. Niemand krijgt honderd procent zijn zin. Maar voor de SP zijn extra investeringen in asfalt alleen acceptabel als daar verbetering van het OV tegenover staat. 

U bent hier