h

Zelfstandigheid stimuleren, niet beperken

4 maart 2014

Zelfstandigheid stimuleren, niet beperken

Mensen die in het OV gebruik maken van een (elektrische) rolstoel, moeten wat betreft de SP geholpen worden om zelfstandig te kunnen reizen. Tot onze verbazing lazen we onlangs in het AD een voorbeeld van het omgekeerde. Dit vraagt om opheldering!

Een gebruiker van een elektrische rolstoel uit Alblasserdam mag sinds kort niet meer alleen met de bus van Arriva reizen, zo meldde het Algemeen Dagblad eind februari. Er moet opeens een begeleider mee.

Tot voor kort werd deze reiziger atijd probleemloos door een chauffeur geholpen bij het in- en uitstappen. Het ging immers om een simpele handeling: het in- en uitklappen van de oprijplank.

Diefstalgevaar
De klantenservice van Arriva lijkt als reden op te geven dat de chauffeur zijn stoel niet meer mag verlaten wegens diefstalgevaar. Een woordvoerder van het vervoersbedrijf meldt juist dat het wel mag.

SP-Statenlid Lies van Aelst vindt de redenering van de klantenservice vreemd: ‘Natuurlijk moet dat mogen. Wat bijvoorbeeld als er iemand onwel wordt in de bus? Of vlakbij de bus op het perron? Mag de chauffeur dan ook niet helpen?' 

Van Aelst: 'Als provincie geven we Arriva een flinke subsidie. Daar willen we optimale klantvriendelijkheid voor terug. Mensen waar nodig een handje helpen hoort daar gewoon bij. De SP gaat de kwestie daarom aankaarten bij het dagelijks bestuur van de provincie.'

U bent hier