h

Toch toiletten nieuwe treindienst Alphen-Gouda

4 april 2014

Toch toiletten nieuwe treindienst Alphen-Gouda

Er komen toch toiletten op de nieuwe treindienst tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. SP-Statenlid Harre van der Nat is opgelucht. Zijn voorstel hiervoor kreeg afgelopen zomer geen meerderheid, maar gaat nu toch door.

Vandaag maakte de provincie Zuid-Holland bekend dat de NS de nieuwe treindienst tussen Gouda en Alphen aan den Rijn vanaf 2016 mag gaan uitvoeren. Het spoorbedrijf kiest hierbij voor zes nieuwe treinen, inclusief rolstoeltoegankelijke toiletten.

Bij de bespreking van de concessie voor de nieuwe treindienst in de Statencommissie Verkeer en Vervoer vorig jaar juni, kreeg het SP-voorstel om toiletten als aanbestedingseis op te nemen geen meerderheid. De gedeputeerde ontraadde de toiletten toen vanwege de hoge schoonmaakkosten.

Van der Nat is nu opgelucht en blij: ‘Niet alleen voor mensen met een beperking, ouderen en zwangere vrouwen wordt de drempel om de trein te pakken nu lager. Iedereen moet weleens nodig, dus voor iedereen is het prettiger reizen in een trein met wc.

De SP is en blijft ervan overtuigd dat alleen openbaar vervoer dat de behoeften van de reiziger echt centraal stelt, leidt tot meer gebruik ervan en uiteindelijk dus tot een beter renderend OV. Met alle kosten- en milieuvoordelen van dien'.

R-net
De nieuwe treindienst tussen Alpen en Gouda is onderdeel van het grotere OV-plan R-net en  gaat op werkdagen tot 19.00 uur ieder kwartier rijden. Behalve wc’s krijgen de treinen een gelijkvloerse instap en onder meer gratis Wifi. Ook komen er nieuwe haltes bij Boskoop en Waddinxveen.

 

U bent hier