h

Rijke gemeenten Haaglanden laten huurders zakken

6 mei 2014

Rijke gemeenten Haaglanden laten huurders zakken

Rijke gemeenten als Wassenaar en Midden-Delfland bouwen minder sociale huurwoningen dan afgesproken, zo blijkt uit onderzoek van Stadsgewest Haaglanden. Hiermee benadelen ze huurders in de hele regio. Een slechte zaak, vindt de SP in Zuid-Holland.

Omdat de provincie via regionale afspraken op woningbouw stuurt, heeft de SP de kwestie aangekaart bij het provinciebestuur. De partij hoopt op korte termijn te horen wat er kan worden gedaan richting gemeenten die zich niet aan de afspraken houden.

‘Huurders zijn al kop van jut van dit kabinet door de verhuurdersheffing en de huurexplosie’, aldus SP-Statenlid Jerry Snellink. ‘Doordat er te weinig betaalbare woningen bij worden gebouwd, neemt de druk op de huurmarkt alleen maar verder toe.

Doordat de spreiding van nieuwe sociale huurwoningen over alle gemeenten in de regio Haaglanden achterblijft, neemt ook de druk op de grote steden extra toe. Met name eenzijdige wijken en buurten waar toch al problemen zijn, worden hierdoor geraakt’.

Onderzoek
In het Stadsgewest Haaglanden zijn de te bouwen sociale huurwoningen verdeeld over alle gemeenten. Vorig jaar liet het Stadsgewest onderzoeken of de gemeenten zich ook echt aan deze afspraken houden. Dat blijkt dus niet zo te zijn.

Steden als Den Haag en Delft bouwden de afgelopen jaren wel voldoende sociale huurwoningen. Rijke gemeenten als als Wassenaar, Leidschendam-Voorburg, Westland en Midden-Delfland blijven flink achter bij de regionale afspraken.

 

U bent hier