h

Strijd voor eerlijk loon in de bouw gaat door

9 mei 2014

Strijd voor eerlijk loon in de bouw gaat door

In april nam het EU-parlement een wet aan die zogenaamd een eind maakt aan uitbuiting in de bouw. De SP stemde tegen, want in de praktijk kunnen Oost-Europeanen nog steeds legaal 30% goedkoper aan de slag. De strijd gaat dus door, zowel in Brussel als hier.

Dat bijvoorbeeld Roemenen hier legaal voor zo weinig mogen werken, komt doordat de pensioenen en sociale voorzieningen in deze landen veel slechter zijn. Het officiële uurloon is dan misschien gelijk, maar in de praktijk zijn ze toch veel goedkoper. ‘Op deze manier organiseert de EU juist oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden in plaats van deze te bestrijden', aldus SP-Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt.

Ook voor de SP in Zuid-Holland is het duidelijk dat de huidige Europese regels zwaar onvoldoende zijn om uitbuiting en loondump bij aanbestedingen tegen te gaan. Ook de nieuwe Nederlandse Aanbestedingswet is bepaald geen verbetering. Meerdere partijen in de Provinciale Staten willen daarom dat de provincie zelf duidelijke eisen gaat stellen, zo bleek afgelopen woensdag opnieuw.

SP-Statenlid Harre van der Nat herhaalde nog eens wat hiervoor nodig is. Ten eerste moet de provincie zelf duidelijke afspraken over eerlijke arbeidsvoorwaarden in de contracten gaan opnemen. Daarnaast moeten er effectieve controles en inspecties tegen schijncontructies en op de bouwplaats komen, zeker ook gericht op onderaannemers. Het provinciebestuur krijgt tot en met de zomer om dit op een degelijke manier uit te werken.

Van der Nat haalde woensdag ook Charley Ramdas aan, de vice-voorzitter van FNV Bouw. Ook voor de FNV is het overduidelijk dat de neoliberale Europese richtlijnen en het ongecontroleerd opengooien van de grenzen en verantwoordelijk zijn voor de loondump, de hoge werkloosheid en de bijbehorende ellende in veel gezinnen in (onder meer) de bouw- en transportsector.

‘Tot overmaat van ramp gooit het huidige kabinet er nog een schep bovenop’, aldus Van der Nat. ‘Bijvoorbeeld door het verkorten van de WW. Hoog tijd en heel hard nodig dus om het tij te keren. Om te beginnen met een goede uitslag voor de SP op 22 mei. Wie wat er over is van onze werknemersrechten niet gratis wil weggeven, moet stemmen. Thuisblijven is geen optie. Zo simpel is het'.

U bent hier