h

Meer provinciale inzet bij archeologie van groot belang

10 juni 2014

Meer provinciale inzet bij archeologie van groot belang

Een veiliger depot, betere registratie van archeologische vondsten en meer gemeentelijke aanknopingspunten bij de Provinciale Onderzoeksagenda Archeologie. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen uit de onlangs gehouden evaluatie van het archeologiebeleid van de provincie. De SP wil dat het provinciebestuur snel met de aanbevelingen aan de slag gaat.

Eind 2013 vroeg de SP om een evaluatie van het depotbeleid en van de Onderzoeksagenda Archeologie.  Uit deze evaluatie blijkt nu dat het depot kwetsbaar is voor calamiteiten als brand en wateroverlast.
De SP maant het provinciebestuur tot actie en wil weten hoe deze risico’s aangepakt gaan worden.

Verder blijkt dat er veel vertraging was bij de registratie van de vondsten, maar dat die achterstand bijna is weggewerkt. Het overgrote deel van de vondsten zijn echter slechts op basisniveau geregistreerd.

SP-statenlid Bart Vermeulen: 'Een uitgebreidere registratie maakt de collectie beter toegankelijk voor onder andere onderzoekers en daarmee voor nieuwe inzichten over ons verleden. Het zou goed zijn als dit snel in gang wordt gezet.'

Een andere belangrijke conclusie is dat gemeenten de Provincie Onderzoeksagenda Archeologie onvoldoende gebruiken. Via deze Onderzoeksagenda wil de provincie het onderzoek aansturen over voor onze provincie belangrijke perioden. Hiermee hoopt  de provincie de versnippering van kennis tegen te gaan. Dit is van belang, omdat bij archeologische opgravingen onder andere gemeenten, archeologische bedrijven en de provincie betrokken zijn.

Vermeulen: 'De evaluatie laat zien dat gemeenten niet goed uit de voeten kunnen met de Provinciale Onderzoeksagenda en het voorstel is om een vertaling te maken naar het niveau van de gemeenten. We hopen dat dit snel wordt opgepakt zodat de Onderzoeksagenda een goede verbinding kan vormen tussen kennis op lokaal en provinciaal niveau.'

Naast deze kritiekpunten ziet de SP ook positieve ontwikkelingen. Veel gemeenten hebben de afgelopen jaren gewerkt aan een eigen archeologiebeleid en er is veel aandacht voor de Zuid-Hollandse geschiedenis.

'De provincie doet naar buiten toe heel goede dingen op archeologisch gebied. Het Archeologiehuis in Alphen aan den Rijn trok vorig jaar bijna 50.000 bezoekers en er zijn regelmatig nieuwe tentoonstellingen te zien. Het gaat erom nu ook het beleid en de faciliteiten op de achtergrond meer op orde te hebben', aldus Bart Vermeulen.

 

U bent hier