h

SP vraagt ruimte voor OV

18 juni 2014

SP vraagt ruimte voor OV

Op initiatief van de SP reserveert de provincie Zuid-Holland ruimte voor toekomstige spooruitbreiding op het traject van de MerwedeLingelijn. De spoorlijn tussen Dordrecht en Geldermalsen trekt sinds 2007 ieder jaar meer reizigers. Het streven is dat de groei zich doorzet.

De MerwedeLingelijn is sinds 2006 in handen van de provincie Zuid-Holland. De exploitatie wordt sinds 2007 uitbesteed aan Arriva. De provincie en het vervoersbedrijf streven naar verdubbeling van het reizigersaantal in 2018. Spooruitbreiding is dan waarschijnlijk noodzakelijk.

SP-Statenlid Lies van Aelst: 'In 2006/2007 heeft de provincie tot onze grote spijt besloten alleen een paar stukjes inhaalspoor aan te leggen en niet te investeren in dubbelspoor. Hoewel de meerkosten niet groot waren, ontbrak de politieke wil toen.

Anno 2014 voorziet de MerwedeLingelijn duidelijk in een nog steeds groeiende behoefte van reizigers. In de nieuwe ruimtelijke plannen van de provincie werd een eventuele verdubbeling van het spoor echter ruimtelijk niet gereserveerd. Op initiatief van de SP gebeurt dit nu wel.

'Hoewel we er nu geen geld voor hebben, kunnen we er als provincie zo wel voor zorgen dat spooruitbreiding op de MerwedeLingelijn in de toekomst mogelijk blijft. Daarmee kunnen we nu ook al veel toekomstige problemen voorkomen', aldus Van Aelst.

'Kijk naar het traject Utrecht-Leiden. Daar zorgden stukken enkel spoor de afgelopen tijd voor veel overlast. Mede dankzij de SP wordt het spoor hier deels verdubbeld en rijden er vanaf 2018 vier treinen per uur. Met de ruimtelijke reservering kan, als er budget voor komt, ook de MerwedeLingelijn snel worden uitgebreid'.

U bent hier