h

Waterschappen niet democratischer

27 juni 2014

Waterschappen niet democratischer

De inspraak van inwoners bij de waterschappen blijft beperkt. Dat is de teleurstellende uitkomst van het debat in de Provinciale Staten afgelopen woensdag over het initiatiefvoorstel van D66, SP, PvdA, Groen Links en de PvdD om de waterschappen democratischer te maken.

Doel van het voorstel was om het aantal geborgde zetels in de waterschapsbesturen -die worden ingenomen door vertegenwoordigers van de agrarische sector, het bedrijfsleven en de natuurorganisaties- tot het wettelijk minimum van zeven zetels te verlagen.

Tegelijkertijd zou het aantal waterschapszetels dat de inwoners van Zuid-Holland zelf mogen kiezen per 2015 worden verhoogd. Het democratische gehalte van de waterschappen neemt hierdoor toe en de inwoners van Zuid-Holland krijgen meer inspraak in het bestuur.

Tijdens het uitgebreide debat bleven onder meer VVD, PVV, CDA en ChristenUnie/SGP bij hun standpunten. De indieners van het voorstel betreuren het dat bepaalde belangen in de waterschappen nu dubbel vertegenwoordigd blijven. Dit komt de inwoners van Zuid-Holland helaas niet altijd ten goede.

U bent hier