h

Rozenburg heeft volwaardig veer nodig

18 juli 2014

Rozenburg heeft volwaardig veer nodig

De SP in Zuid-Holland steunt het standpunt van de gebiedscommissie Rozenburg dat de komst van de Blankenburgtunnel geen reden is om het veer af te bouwen. Voor fietsers en voor een veilige verkeersafwikkeling bij calamiteiten in de tunnel en het gebied zelf blijft een volwaardig veer hard nodig.

In lijn met het plan van minister Schulz van Infrastructuur en Milieu, adviseerde de Stadsregio Rotterdam deze week om géén fietstunnel aan te leggen in de Blankenburgtunnel. De extra kosten hiervoor zouden te hoog zijn. In plaats daarvan moeten fietsers de pont blijven nemen. Gelijktijdig verschijnen er berichten in de media om het veer juist af te bouwen.

‘Het belang van de fietsers gecombineerd met de noodzaak om bij calamiteiten grote aantallen mensen en bijvoorbeeld vrachtwagens met gevaarlijke stoffen snel en veilig uit het gebied weg te krijgen, maakt dat Rozenburg simpelweg niet zonder een volwaardige, frequent varende veerdienst kan', aldus SP-Statenlid Lies van Aelst.

'Daarnaast is dit veer een belangrijke alternatieve route bij ernstige problemen in de tunnel zelf. Het verkeer loopt vast als je die optie wegneemt. Met alle risico's en gevolgen van dien', zo waarschuwt ze. 

Belang voor de regio
De SP vroeg ook tijdens de behandeling van de nieuwe provinciale visie op ruimte en mobiliteit al aandacht voor het belang van het veer voor de de regio. Hierop zegde het provinciebestuur toe het belang ervan bij calamiteiten expliciet mee te nemen in de overwegingen. Rozenburg ligt in het noordwestelijk deel van de Botlek, een gebied vol petrochemische industrie.

‘Het advies aan vervoersbedrijf Connexxion om met kleinere, goedkopere pontjes te gaan werken is gezien de bijzondere kenmerken van het gebied en bijbehorende veiligheidsrisico’s dus onverstandig', aldus Van Aelst. 'In Rozenburg wonen zo'n dertienduizend mensen. Het veer vormde niet voor niets lange tijd een belangrijk onderdeel van het calamiteitenplan van het gebied'.

U bent hier