h

Werkbezoek Popunie

27 augustus 2014

Werkbezoek Popunie

Fractievoorzitter Bart Vermeulen bracht onlangs een werkbezoek aan de Popunie in Rotterdam. Doel was om inzicht te krijgen in de gevolgen van het nieuwe provinciale cultuurbeleid. Cultuur is sinds 2012 geen hoofdtaak meer. De provincie heeft nog wel een ondersteunende rol.

Cultuurparticipatie en -educatie zijn sinds 2012 taken van gemeenten. Om hen hierbij te helpen, houdt de provincie nog wel een basisvoorziening in stand. Deze bestaat naast de Popunie ook uit het Kunstgebouw, het Jeugdtheaterhuis en de Stichting educatieve orkestprojecten.

Stad Rotterdam
In het gesprek met directeur Martin Scheijgrond bleek dat de Popunie nog steeds een groot deel van de taken kan uitvoeren. De organisatie richt zich wel meer op de stad Rotterdam, nu deze gemeente de Popunie subsidieert.

Muzikanten en evenementen in de rest van de provincie worden nog wel ondersteund, maar op kleinere schaal. Twee projecten  voor scholieren in het basis- en middelbaar onderwijs zijn helemaal gestopt.

Jeugd
SP-fractievoorzitter Bart Vermeulen vindt met name dat laatste wel zorgelijk. ‘Voor een gezonde popsector in Zuid-Holland is voldoende aandacht voor de jeugd van groot belang. Goede muzieklessen, maar ook mogelijkheden om op te treden horen daar zeker bij’.

Voor de SP staat vast dat de Popunie belangrijk is voor de Zuid-Hollandse popsector. Ook vanwege de bovenregionale functie op het gebied van informatievoorziening, bijvoorbeeld als vraagbaak voor gemeentelijk popbeleid. De Provinciale basisvoorziening moet daarom zeker in stand blijven.

U bent hier