h

Esther Zwaan: 'Dank voor het vertrouwen'

17 september 2014

Esther Zwaan: 'Dank voor het vertrouwen'

‘Het was een eer om onze kiezers te vertegenwoordigen. Veel dank voor het vertrouwen’. Met deze woorden nam Esther Zwaan afgelopen woensdag afscheid als Statenlid voor de SP in de provincie Zuid-Holland. ‘Het waren bijzondere en bijzonder leerzame jaren’.

De Rotterdamse Esther Zwaan was sinds 2011 Statenlid voor de SP in Zuid-Holland en woordvoerder op de dossiers Jeugdzorg en Groen. Graag had ze de vier jaar volgemaakt, maar haar nieuwe drukke baan laat dat niet toe.

Met haar achtergrond als jeugdbeschermer vond ze het heel bijzonder om woordvoerder Jeugdzorg te zijn: ‘Ik maakte de transitie (de overheveling van jeugdzorg-taken van de provincie naar gemeenten) dus van twee kanten mee: beroepsmatig en als Statenlid’.

Eens
‘Als Statenleden zijn we het nergens zo over eens als over de Jeugdzorg', aldus Esther. 'We willen allemaal dat dit goed geregeld is, dat de overgang naar gemeenten soepel verloopt en dat de zorg voor kwetsbare kinderen gegarandeerd blijft.

Persoonlijk maak ik me wel grote zorgen over de enorme bezuinigingen. Het kabinet gooit zorgtaken over de schutting om hun begroting sluitend te krijgen. Het is onmenselijk, om mensen die toch al kampen met hun gezondheid de bezuinigingen te laten opvangen'.

Coalitie
Een onverwachte wending tijdens Esthers periode als Statenlid was het meebesturen in het College van Gedeputeerde Staten: ‘Ook voor mij was het onverwacht dat we in 2011 als SP gingen deelnemen aan de coalitie. Een hele omschakeling, waarvan ik veel heb geleerd.

Bijvoorbeeld dat je niet vanuit je eerste impuls kan reageren en gezamenlijke standpunten verdedigt, die dus niet honderd procent die van jezelf zijn. Hierdoor kijk je wel met een bredere blik naar de beleidsstukken en krijg je meer inzicht in standpunten van anderen'.

Gelukkig merk ik ook dat de SP wel het verschil kan maken in de coalitie.  Dit college zoekt de samenwerking en gaat meer naar de mensen toe. Door echt goed  te luisteren naar wat er speelt, volgt er uiteindelijk vaak een praktische oplossing voor problemen. Dat is toch echt de SP-aanpak'.

Natuur
Esther hoopt tot slot dat door haar motie-Zwaan, die de planologische bescherming van toekomstige EHS-gebieden regelt, de uitvoering van de Ecologische Hoofdstructuur als nog tot uitvoering komt:

‘Ook in en rond de stad is voldoende groen enorm belangrijk. Onderzoek wijst uit dat mensen die in een groene omgeving wonen en opgroeien echt gezonder en gelukkiger zijn.

Kinderen die uitkijken op beton halen op school zelfs minder goede resulaten dan kinderen die uitkijken op groen. Juist in de armere wijken is er dus echt nog steeds veel te weinig van'.

Rotterdam
Nu het intensieve Statenwerk stopt, blijft Esther naast haar drukke baan wel actief voor haar SP-afdeling Rotterdam. Ze glimlacht: ‘Sterker nog, misschien zullen ze mij daar juist ietsje vaker zien’.

U bent hier