h

Jongeren Lagerhuis blijft welkom

16 september 2014

Jongeren Lagerhuis blijft welkom

Het Jongeren Lagerhuis blijft welkom bij de provincie Zuid-Holland. Het provinciebestuur is nog steeds bereid om voor de voorrondes gratis zalen beschikbaar te stellen. De SP is hier blij mee, maar steunt ook het besluit om er geen extra geld meer op toe te leggen.

Tot nu toe stelde de provincie al jaarlijks zalen en lunches beschikbaar voor de Zuid-Hollandse voorrondes van het tv-programma Jongeren Lagerhuis. Daarbovenop betaalde de provincie ieder jaar echter nog een flink bedrag aan VARA/BNN, de omroep achter het tv-programma.

SP-Statenlid Jerry Snellink vindt ook dat het gratis ter beschikking stellen van de zalen een goed gebaar is, waar niet nog eens extra geld bij hoeft. ‘De provincie bezuinigt fors op de eigen regionale omroep', aldus Snellink. 'Om daarnaast de VARA/BNN wel flink te sponsoren, valt niet te rijmen’.

Daarnaast krijgen de  landelijke publieke omroepen ondanks de bezuinigingen nog steeds aanzienlijke bedragen om goede programma’s te maken. Het zou dus veel logischer zijn als de VARA/BNN de kosten van de voorrondes zelf op zich neemt, in plaats van dat de provincie daar fors aan bijdraagt'.

Aanvullende activiteiten
Het Jongeren Lagerhuis blijft dus welkom, daarnaast organiseert de provincie zelf het Provinciaal Jeugddebat. Bij deze voorronde van het Nationaal Jeugddebat is de link met de politiek en de provincie veel duidelijker.  Vergeleken met Jongeren Lagerhuis zijn de kosten bovendien relatief laag.

Behalve de debatten zijn er nog meer activiteiten voor scholen en scholieren, zoals een kennismaking met rondleiding op het Provinciehuis. Sinds 2009 is er ook een samenwerkingsverband met Prodemos, waarbij scholieren intensiever kennismaken met de politiek. Voor scholen is en blijft dit alles gratis.

U bent hier