h

Zorgen over komst mega-bouwmarkten

10 november 2014

Zorgen over komst mega-bouwmarkten

De Statenfracties van SP en PvdA zijn bezorgd over de plannen voor de bouw van twee nieuwe mega-bouwmarkten in de Haagse regio. Het gaat om een Hornbach-filiaal in Den Haag Ypenburg en een Bauhaus-filiaal op een bedrijventerrein in Midden Delfland.

Het totale vloeroppervlakte van deze twee nieuwemega bouwmarkten bedraagt circa 25.000 vierkante meter. De fracties vrezen dat deze uitbreiding van bijna 25% de doodsteek is voor veel zelfstandige ondernemers in de doe-het-zelf branche. 

PvdA-Statenlid Siebe Keulen en SP-fractievoorzitter Bart Vermeulen hebben Gedeputeerde Staten gevraagd de twee ‘doe het zelf’ initiatieven onafhankelijk te laten toetsen en daarbij vooral te kijken naar de effecten op kleinere winkels.

Afgelopen zomer hebben Provinciale Staten van Zuid-Holland tijdens de behandeling van de Visie Ruimte en Mobiliteit een motie van de SP aangenomen, waarin wordt opgeroepen tot een aanscherping van het detailhandelsbeleid, door onder andere plannen voor nieuwe detailhandelslocaties onafhankelijk te laten toetsen.
Omdat de twee doe-het-zelf initiatieven niet in de Structuurvisie Detailhandel Haaglanden worden genoemd, lijken ze bij uitstek geschikt voor een onafhankelijke toetsing.

Op dit moment is in de regio Den Haag een gedifferentieerd aanbod in de doe-het-zelfsector, met 127 aanbieders die in deze sector actief zijn. Hieronder vallen niet alleen kleine, middelgrote en grote bouwmarkten, maar ook dierenwinkels, badkamer- en keukenspecialisten, watersportzaken, verfspecialisten en huis- en decoratiewinkels.

U bent hier