h

Zeg nee tegen nieuwe commerciële helihaven

19 december 2014

Zeg nee tegen nieuwe commerciële helihaven

Foto: DS

Vereniging Heliniet heeft een goede voorbeeld-zienswijze opgesteld tegen een nieuwe commerciële helihaven bij het Prins Clausplein in Den Haag. De vereniging wijst hierin niet alleen op ernstige geluidsoverlast, maar ook op zware uitstoot, mogelijke ongevallen, woningwaardedaling en meer.

Zowel de vereniging Heliniet als de SP is zeker niet tegen de inzet van helikopters voor bijvoorbeeld medische hulpdiensten. Commerciële helikoptervluchten vormen echter een luxe voor slechts enkelen, maar overlast voor zeer velen.

Inwoners van het gebied rond het Prins Clausplein ervaren nu al overlast van de A4, de A12 en A13, goederenvervoer voor bedrijventerreinen  en vliegverkeer van Rotterdam The Hague Airport en Schiphol.

De kans is groot dat de geluidsoverlast, milieuschade en veiligheidsrisico’s in met name Ypenburg, Leidschenveen, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Nootdorp en Delft door een nieuwe helihaven sterk toenemen.

Vliegbewegingen
Voor volgend jaar is vergunning aangevraagd voor 800 vliegbewegingen (400x stijgen en 400x landen), terwijl helikopters niet alleen qua geluidsoverlast maar ook wat betreft uitstoot van schadelijke uitlaatgassen zeer belastend zijn.

Bezwaar maken
Belanghebbenden kunnen hun bezwaren tot en met 1 januari 2015 kenbaar maken bij de provincie Zuid-Holland. Bijvoorbeeld door het uiterlijk 31 december  opsturen van de (eventueel aangepaste) voorbeeldzienswijze.

U bent hier