h

Gemeenten aan zet in Hoeksche Waard

24 januari 2015

Gemeenten aan zet in Hoeksche Waard

Foto: DS

De SP-Statenfractie wil de gemeenten in de Hoeksche waard het komende jaar de tijd gunnen om zich te bezinnen op de eigen bestuurlijke toekomst. Dit is de conclusie die SP-Statenlid Jerry Snellink trekt na het werkbezoek aan de regio afgelopen woensdag 23 januari.

Tijdens dit bezoek stelden de burgemeesters en raadsleden van de vijf betrokken gemeenten dat zij het komende jaar samen een besluit nemen hoe de toekomst voor de Hoeksche Waard eruit ziet: als één gemeente of als vijf gemeenten met een goede samenwerking.

‘De SP in Zuid-Holland is tegenstander van het verplicht van bovenaf opleggen van herindelingen en andere tekentafeloplossingen. De gemeenten in de regio zijn nu aan zet en moeten het komende jaar tot een gedragen besluit komen’, aldus Snellink.

Tijdens het bezoek afgelopen woensdag  bleek dat Statenleden van verschillende fracties meer haast wilden maken en een meer sturende rol van de provincie wilden. Op dit moment lijkt de regio zelf hier juist niet op te zitten te wachten.

Snellink: ‘In het collegeakkoord van de provincie is afgesproken dat ontwikkelingen tot ambtelijke samenwerking of fusie van onderop moeten komen.  Dat vergt geduld en moed, maar leidt uiteindelijk tot betere besluiten en een betere verstandhouding tussen gemeenten en provincie’.

Op dit moment zitten alle 34 fractievoorzitters vanuit alle betrokken gemeenteraden in een stuurgroep. Deze stuurgroep verwacht in december 2015 met een gedragen besluit te komen.

U bent hier