h

Zuid-Holland niet overtuigd van Duinpolderweg

8 januari 2015

Zuid-Holland niet overtuigd van Duinpolderweg

Foto: DS

Ook nieuwe cijfers overtuigen niet van nut en noodzaak van de Duinpolderweg, het megaproject van 200 miljoen euro voor betere bereikbaarheid van de Bollenstreek. SP-Statenlid Harre van der Nat wil de 20 miljoen euro die de provincie heeft gereserveerd gebruiken voor diverse andere verkeersknelpunten in de regio.

De Statencommissie Verkeer en Milieu besprak gistermiddag actuele cijfers over de verkeersprognoses. Tot voor kort gebruikten de provincies Noord- en Zuid-Holland meer dan tien jaar oude cijfers, die onder meer de woningbouwopgave en de komst van nieuwe bedrijfsterreinen veel te rooskleurig voorspiegelen. Ook de nieuwe cijfers overtuigen echter niet.

Van der Nat: ‘Ook de nieuwe cijfers onderbouwen een investestering van 200 miljoen euro niet. Men houdt nog steeds onvoldoende rekening met de gevolgen van de crisis. Daarnaast is ook de minister duidelijk geweest. De Duinpolderweg is een regionaal project. Zij gaat dus niet met de benodigde 70 miljoen Rijksgeld over de brug komen.

Wat betreft de SP wordt de twintig miljoen euro die de provincie Zuid-Holland voor het project heeft gereserveerd gebruikt voor betere ontsluiting van de Bollenstreek en het oplossen van diverse belangrijke kleinere en grote verkeersknelpunten in de regio, onder meer in Katwijk.

NOG-beter
De SP was tijdens de commissievergadering ook niet te spreken over het schrappen van de NOG-beter-variant uit het project, aangezien deze plannen het meest milieuvriendelijk zijn. De NOG-beter variant is opgesteld door omwonenden en deskundigen uit de regio zelf.

Tijdens de bespreking in de comissie gisteren bleek er geen meerderheid in Provinciale Staten te zijn voor aanleg van de weg. Gedeputeerde De Bondt gaat de kwestie bespreken met haar partners in het project: de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland.

U bent hier