h

Bezoek aan Gorinchem

24 februari 2015

Bezoek aan Gorinchem

Foto: Bart Vermeulen / SP-Zuid-Holland

Statenleden Bart Vermeulen, Lies van Aelst en Statenkandidaat Leonie van Wel brachten maandag een werkbezoek aan Gorinchem. Onder begeleiding van SP-wethouder Eva Dansen bezochten ze de Oostmolen, het industrieel erfgoed van De Vries Robbé, Veerdienst Riveer en het station van de MerwedeLingelijn.

Bij de Oostmolen werd gekeken naar de kwaliteit van de molenbiotoop en maatregelen om die te verbeteren. Herman Sangers van de Stichting vrienden van de Gorinchemse molens gaf daarbij een uitgebreide toelichting over de problemen met de windvang.

Bart Vermeulen: ‘Het blijft belangrijk om de molenbiotopen te blijven verbeteren, want ze staan op veel plaatsen onder druk. Door het snoeien van wat groen is het al mogelijk om molens meer wind te laten vangen en dat is van belang voor het onderhoud van de molen en hun plek in het landschap.’

Foto: Cees van der Roest / SP-Gorinchem

Daarna volgde een bezoek aan de voormalige directiegebouwen en bedrijfsschool van het in 1976 verdwenen staalconcern De Vries Robbé. Deze gebouwen zijn in de jaren ´90 verplaatst en daardoor behouden voor Gorinchem en nu een Rijksmonument.
John Stoop van de Stichting Behoud erfgoed De Vries Robbé gaf een toelichting op de plannen om meer van het erfgoed te laten herleven.
Een voormalig bedrijfsgebouw van het concern zou dienst kunnen doen als vestiging voor het Rode Kruis Museum, maar ook als locatie voor technisch HBO-onderwijs en kleinschalige innovatieve bedrijven.

Vermeulen: ‘De plannen zien er zeer interessant uit. Het zou mooi zijn als studenten en bedrijven in de toekomst gezamenlijk van het pand gebruik gaan maken. Op die manier kunnen onderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar aansluiten en door deze functie blijft het erfgoed ook behouden.’

Bij veerdienst Riveer lanceerde Lies van Aelst het plan om een provinciaal fonds voor veerboten in te stellen. Vanwege problemen met de financiering zijn onderhoud en nieuwbouw van veerboten vaak een probleem.

Foto: Bart Vermeulen / SP-Zuid-Holland

Lies van Aelst: ‘De veren zijn onmisbaar voor de mobiliteit van heel veel scholieren en forenzen. Veel veren redden het echter niet om zelf nieuwbouw en onderhoud te financieren. Banken geven vaak nul op het rekest bij de aanvragen, waardoor de veren in de kou blijven staan’.

In overleg met het Landelijk Verenplatform is berekend dat het verenfonds ongeveer 12 miljoen euro groot zou moeten zijn. Samen met deze en andere organisaties en medeoverheden komt de SP de komende periode met concrete voorstellen voor het instellen en vullen van dit fonds.

Aan het einde van de middag gingen de SP-ers in gesprek met Ferry van der Koelen, directeur van de MerwedeLingelijn Beheer BV.
Van der Koelen ging in op de forse reizigersgroei die de lijn doormaakt, maar wees ook op problemen bij de toegankelijkheid van het perron.

Foto: Lies van Aelst / SP-Zuid-Holland

Van Aelst: ‘Op initiatief van de SP reserveert de Provincie ruimte voor toekomstige spooruitbreiding op het traject van de MerwedeLingelijn. Zo kan in de toekomst het spoor verder uitgebreid worden en kunnen er nog meer reizigers vervoerd worden. Maar de toegankelijkheid van het perron moet snel verbeteren. Reizigers lopen nu te worstelen met fiets of kinderwagen en mensen in een rolstoel hebben helemaal een probleem.’

U bent hier