h

SP: bescherm de molens en zorg voor goed OV

14 maart 2015

SP: bescherm de molens en zorg voor goed OV

Foto: Bart Vermeulen / SP Zuid-Holland

SP-lijsttrekker Bart Vermeulen en kandidaat-Statenlid Hans Slooter bezochten afgelopen woensdag de gemeente Zuidplas. In gezelschap van wethouder Andre Muller bezichtigden ze onder meer de molenviergang in de Tweemanspolder in Zevenhuizen. Deze groep molens werd in 2011 met steun van de provincie gerestaureerd.

Foto: Rob Belterman / SP Zuidplas

SP-er Bart Vermeulen: “Een goed werkende molenviergang is heel bijzonder. De kwaliteit van deze molens en veel molens in de regio is goed op orde, maar dat moeten we wel zo houden. Ik hoor te veel geluiden van molenstichtingen die zich zorgen maken over de toekomst. Voldoende geld om dit erfgoed te onderhouden blijft nodig.”

Naast de molens werd ook een bezoek gebracht aan de steenovens van Klein Hitland langs de Hollandse IJssel. Van de vele steenovens die ooit langs deze rivier hebben gelegen zijn slechts enkele bewaard gebleven.

Foto: Rob Belterman / SP Zuidplas

Bart Vermeulen en Peter Rietveld van SP-Zuidplas bij de steenovens

“Deze steenovens staan symbool voor een lange geschiedenis van stenen bakken voor de groei van de Europese steden, maar ook voor onder andere kinderarbeid en de strijd daartegen door mensen die zich het lot van de arbeiders aantrokken. Dit erfgoed moet behouden blijven en  het zou daarom nog beter zijn als dit erfgoed een goede bestemming krijgt om dit verhaal nog beter te vertellen.” aldus Bart Vermeulen.

De SP maakt zich al langer zorgen om het erfgoed in de Provincie. De provincie richt zich op dit moment vooral op de zogeheten erfgoedlijnen, waarbij diverse monumenten in samenhang bekeken worden en daarom geld krijgen. Dit beleid heeft wel een keerzijde. Vermeulen vreest dat hierdoor het brede verhaal van de gehele geschiedenis van Zuid-Holland uit beeld raakt en daardoor monumenten zoals de steenovens te weinig aandacht krijgen.

Foto: Rob Belterman / SP Zuidplas

VLNR: Hans Slooter, Bart Vermeulen, Andre Muller en Peter Rietveld in de Tweemanspolder

Na de locatie aan de IJssel bezochten de SP-ers Zevenhuizen. Een groot probleem van deze kern is de bereikbaarheid per openbaar vervoer. Zevenhuizen heeft buiten de spits geen directe verbinding met de hoofdplaats Nieuwerkerk en in de spits alleen met een Qliner.

Bart Vermeulen: “De SP heeft eerder actie gevoerd en voert vanuit de gemeente overleg om bij de dienstregeling van 2017 lijn 175 in plaats van naar Rotterdam Alexander nu naar Nieuwerkerk te laten rijden. Hiermee wordt de nieuwe wijk Zevenhuizen Zuid, het Leontienhuis, twee industrieterreinen en het station aan elkaar verbonden. Dit moeten we vanuit de Provincie steunen, want zo maken we het openbaar vervoer voor de inwoners een stuk aantrekkelijker.”

Na een bezoek aan de roeibaan kwam het bezoek ten einde. Wethouder Muller sprak hier zijn bezorgdheid uit over de toekomst van het gebied en de rol van het recreatieschap en gaf de Statenfractie mee dit goed in de gaten te houden.

U bent hier