h

Voorkom dat veren kopje onder gaan

9 april 2015

Voorkom dat veren kopje onder gaan

Foto: PR

De afgelopen jaren steeg het aantal veerdiensten landelijk met bijna 33%. Met 11 autoveren, 36 fiets- en voetveren, 15 voetveren en 2 watertaxi’s is Zuid-Holland de op een na 'veerrijkste’ provincie van Nederland. Via een verenfonds wil de SP voorkomen dat sommige veren de komende jaren kopje onder gaan.

Dagblad Trouw wijdde onlangs een groot artikel aan de Nederlandse veerdiensten. Uit promotieonderzoek uit 2010 blijkt dat alle Nederlandse veren samen jaarlijks maar liefst 333 miljoen autokilometers besparen en dus ook veel uitlaatgassen en fijnstof.

Hoewel de meeste veren ten opzichte van tien jaar geleden nu beter renderen, is er nog steeds sprake van exploitatietekorten.  Vooral kleine bedrijfjes hebben hierdoor vaak geen geld voor groot onderhoud, wat uiteindelijk hun voortbestaan bedreigt.

Wat ook niet helpt is dat de rijksoverheid de veren sinds 1992 niet meer als onderdeel van het mobiliteitsnetwerk ziet en daarom niet meer meebetaalt. De ingestelde vervangende eenmalige provinciale geldpot is inmiddels ook zo goed als leeg.

SP-Statenlid Lies van Aelst: ‘De watertaxi’s in Zuid-Holland zijn onderdeel van het openbaar vervoer. Voor de andere veren geldt dat niet. Dat zijn zelfstandige ondernemers. Onze bedoeling met het verenfonds is  zeker niet om hun ondernemersrisico over te nemen.

In het belang van de mobiliteit en ook voor  toerisme en recreatie willen we echter  wel zorgen voor continuïteit. Veel voet en fietsveren zijn namelijk onderdeel van fiets en wandelroutes. Daarnaast zijn veel  scholieren en forenzen echt afhankelijk van de veren.

Ons voorstel is daarom een verenfonds waaruit de ondernemers tegen goede voorwaarden kunnen lenen voor groot onderhoud wanneer de banken het laten afweten. Een startkapitaal is nodig, daarna vullen de ondernemers het fonds steeds aan.

Wat ons betreft krijgt het verenfonds hele duidelijke en heldere voorwaarden. Situaties zoals in Moordrecht, waar een met subsidie gekocht pontje direct werd doorverkocht, zijn inmiddels sowieso niet meer mogelijk. Dankzij de SP zijn deze regels aangepast.

U bent hier