h

Rik Janssen opent Educatief Centrum ‘De Molenmeester’

8 juli 2015

Rik Janssen opent Educatief Centrum ‘De Molenmeester’

Foto: Ot Douwes

SP-gedeputeerde Rik Janssen opende afgelopen zaterdag het nieuwe educatieve centrum De Moolenmeester bij Houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam. Samen met Nico Papineau Salm, voorzitter van de Vereniging De Hollandse Molen, luidde hij hiervoor de eeuwenoude molenbel.

Het Educatief Centrum De Moolenmeester is mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers en een financiële bijdrage van onder meer de provincie Zuid-Holland.

Investeren in erfgoed is belangrijk voor de SP. Het maakt onze geschiedenis zichtbaar, verrijkt onze cultuur en  versterkt het toerisme en de economie. In het coalitieakkoord hebben de coalitiepartijen daarvoor dan ook extra geld uitgetrokken.

SP-gedeputeerde Rik Janssen: ‘Jaarlijks bezoeken nu al zo’n 2500 toeristen, scholieren en andere geïnteresseerden dit prachtige erfgoed. Met het nieuwe educatieve centrum worden dat er hopelijk nog veel meer’.

Het nieuwe educatieve centrum De Moolenmeester brengt de boeiende geschiedenis van de eeuwenoude zaagmolen en de aangrenzende trekvaart De Vliet in beeld.
De Leidschendamse houtzaagmolen De Salamander is één van de laatste werkende houtzaagmolens in Nederland. De huidige molen is in 1989 herbouwd. Daarbij zijn de oorspronkelijke onderdelen uit 1794 gebruikt.

De salamander was tot 1953 beroepsmatig in bedrijf. Tegenwoordig houden vrijwilligers de molen draaiend. Er wordt nog steeds regelmatig  hout gezaagd voor bijvoorbeeld schepen, parketvloeren en meubels.

U bent hier