h

SP: 'Goed dat Provincie doorzet voor dierenwelzijn'

7 augustus 2015

SP: 'Goed dat Provincie doorzet voor dierenwelzijn'

Foto: PA

SP-Statenlid Lies van Aelst is blij dat de provincie niet opgeeft bij het verplicht stellen van dierenwelzijnseisen bij uitbreiding of verplaatsing van intensieve veehouderijen. Op dit moment staan er nog meerdere mogelijkheden open. Een deskundige gaat helpen de juiste weg te kiezen.

In eerste instantie wilde de provincie Zuid-Holland mede op initiatief van de SP zelf dierenwelzijns-certificaten verplicht stellen bij uitbreiding van intensieve veehouderijen. Een uitspraak van de Raad van State in maart dit jaar gooide echter roet in het eten. Op grond van de huidige landelijke regels mag de provincie zich niet zo intensief met dierenwelzijn bemoeien.

Lies van Aelst: ‘Gelukkig zijn de mogelijkheden nog niet uitgeput. Er loopt nog een verzoek bij het ministerie om het verplicht stellen van de certificaten aan te merken als tijdelijke proef. De kans bestaat wel dat Staatssecretaris Dijksma geen toestemming geeft. De deskundige helpt de provincie nu om uit te zoeken wat dan de beste weg is om het alsnog binnen de geldende regels voor elkaar te krijgen’.

‘Op slot’
Mocht het echt niet lukken om als provincie bij uitbreiding eisen aan dierenwelzijn te stellen, dan treedt een afspraak in het huidige coalitieakkoord tussen SP-CDA-D66 en VVD in werking. Deze houdt in dat het beleid van vóór juli 2014 weer gaat gelden en dat intensieve bedrijven in Zuid-Holland helemaal niet mogen uitbreiden of verplaatsen.

Ook niet ideaal, aldus van Aelst: ‘Dan verandert er helemaal niks en gaan bedrijven op de oude voet door en blijft de situatie voor de dieren hetzelfde. Het blijft helaas kiezen tussen twee kwaden: of uitbreiden mét extra dierenwelzijnseisen waardoor het bedrijf diervriendelijker wordt maar wel intensief blijft, of helemaal niet uitbreiden, waarbij de situatie bij het oude blijft.'

Stap verder
Lies hoopt dat het lukt om als provincie meer dierenwelzijnseisen te kunnen stellen, maar haar ideale situatie gaat echt nog een stapje verder: ‘Het liefst zouden we natuurlijk zien dat er voor alle bedrijven gewoon goede regels voor dierenwelzijn gaan gelden. Welke overheid dat regelt is minder belangrijk, het gaat om het resultaat. Ook op landelijk niveau blijft dat dus zeker het streven van de SP’.

 

U bent hier