h

Bouwen naar behoefte

12 september 2015

Bouwen naar behoefte

Foto: SP

De provincie Zuid-Holland gaat samen met gemeenten leegstand te lijf. Kantoren en winkels waar geen behoefte aan is, worden voortaan echt tegengehouden. Dit betekent niet dat er helemaal niet meer wordt gebouwd: vooral aan betaalbare woningen is juist wel grote behoefte. Daarom wordt ook gekeken of leegstaande kantoren kunnen worden omgebouwd tot woningen.

Ook in Zuid-Holland is helaas jarenlang flink gebouwd voor leegstand. Groen moest op verschillende plekken ruimte maken voor kantoren en bedrijventerreinen waar eigenlijk geen behoefte aan was. Dit blijkt ook uit de cijfers: qua kantorenleegstand is Zuid-Holland koploper met zo’n twintig procent. Er is ook veel leegstand van winkels. In sommige gemeenten staat 1 op de 3 winkelpanden leeg.

Met de SP in het provinciebestuur is de aanpak veranderd. Geen nieuwe onnodige nieuwbouw van winkels en kantoren meer, maar wel voorzien in de vraag naar betaalbare woningen in onze provincie. ‘Groen rond de steden en dorpen moet wel zo veel mogelijk behouden blijven, aldus SP-Statenlid Lies van Aelst. ‘Daarom kijkt de provincie in samenwerking met gemeenten eerst naar het stedelijk gebied, vooral rond de stations’.

Betaalbaarheid
Vooral rond de steden is ook het ombouwen van leegstaand vastgoed naar betaalbare koop- en huurwoningen een kans om voor meer betaalbare woonruimte te zorgen. De cijfers over de vraag naar betaalbare woningen liegen er namelijk niet om. Volgens de zogenoemde Socratescijfers van de rijksoverheid krijgt Zuid-Holland  de komende jaren fors meer huishoudens met een laag inkomen.

De doelgroep voor een betaalbare sociale huurwoning (met een inkomen tot 34.000 euro) zal met maar liefst 188.000 huishoudens groeien. Deels zijn dat mensen die met pensioen gaan en hun lagere inkomen kunnen opvangen doordat hun huis is afbetaald. Dat geldt echter zeker niet voor iedereen. Zonder verder ingrijpen neemt vooral dankzij het kabinetsbeleid van VVD en PvdA de sociale huurvoorraad met 73.000 woningen af. En lopen de tekorten dus nog verder op.

 

U bent hier