h

Personenvervoer over water biedt Zuid-Holland veel kansen

30 september 2015

Personenvervoer over water biedt Zuid-Holland veel kansen

Foto: SP

De SP pleit al lange tijd voor het vergroten van het gebruik van vervoer over water, zowel voor vracht als voor personen. ‘Het is druk in onze provincie, de koek is voor wat betreft wegen en spoor wel op. Het water ligt er al, is historisch een belangrijke vervoer as, en biedt ook nu zoveel kansen’, aldus SP Statenlid Lies van Aelst.

Lies stapte vanmorgen samen met Tom Weerdmeester (gemeenteraadslid Rotterdam) en Alfred Meijer (gemeenteraadslid Dordrecht) op de waterbus in Sliedrecht. Het korte tochtje werd gebruikt om het reizen met de waterbus te ervaren, het schip te bekijken en met de kapitein te spreken.

Foto: SP

Foto: SP

Op het hoofdkantoor, welke direct tegenover de aanlegplaats in Dordrecht ligt, vertelde de directie meer over de start van de waterbus, de samenwerkingspartners, huidige lijnen en diensten en de visie voor de toekomst. 
Van Aelst: ‘Wat ons opvalt bij de mensen van de waterbus is dat er met veel enthousiasme word gewerkt. Ze laten zien dat ze werken vanuit de vraag van de reiziger en kiezen voor het werken met zowel een OV bedrijf als een rederij, zodat de nautische kennis in huis blijft. Bovendien heeft het bedrijf een eigen technische dienst en onderhoudsschip, waardoor de betrokkenheid groot is, ze de kwaliteit hoog kunnen houden en uitval opvallend laag is.’

De provincie heeft voor 12 jaar subsidie toegekend, dit geeft het bedrijf de kans om voor een langere termijn te investeren en bied medewerkers een kans om te groeien. De huidige samenwerking met andere opdrachtgevers als de metropoolregio is sterk verbeterd.

Het bedrijf heeft niet alleen het doel om forenzen maar ook toeristen te bedienen. Dit lijkt goed samen te kunnen gaan en bied kansen voor samenwerking met verschillende partners.

Van Aelst: ‘Dit zorgt er allemaal voor dat het bedrijf een heel goed vervoersnetwerk kan ontwikkelen van goede kwaliteit. We zien nu dat dat succes heeft. Maar er liggen ook nog genoeg uitdagingen en kansen. Zo wordt er vanuit het Rijk gesproken over het schrappen van Intercity’s op Dordrecht. We willen dit als SP met alle macht tegengaan, maar misschien kan personenvervoer over water een onderdeel van de oplossing zijn als het probleem zich voordoet.’

De ondernemers van de waterbus zien veel mogelijkheden voor uitbreiding van de diensten, bijvoorbeeld in de Biesbosch, op de lek, het Haringvliet en Rotterdam oost en west. Ook wil het bedrijf nog graag verder werken aan goede aansluitingen op andersoortige vervoermiddelen (als fiets- en autoverhuur) en wil het bedrijf nu in samenwerking met de gemeenten gaan werken aan de uitstraling en functionaliteit van de haltes.

U bent hier