h

Restsaldo anonieme chipkaart onterechte bonus voor vervoersbedrijven

21 september 2015

Restsaldo anonieme chipkaart onterechte bonus voor vervoersbedrijven

Foto: Yvonne Charitou / SP Alphen aan den Rijn

Op verlopen anonieme OV-chipkaarten blijft vaak een behoorlijk saldo staan. Dit geld belandt nu bij de grote vervoersbedrijven. Zij kunnen ermee doen wat ze willen. SP, VDD en D66 vinden dit niet terecht. Zij willen dat Gedeputeerde Vermeulen bij staatssecretaris Mansveld (PvdA) aandringt dat het geld voortaan ten goede komt aan de reiziger.

SP, VVD en D66 pleiten er vooral voor dat de staatssecretaris er voor zorgt dat het makkelijker wordt om restsaldo op een verlopen anonieme chipkaart terug te krijgen. Door de bureaucratische procedure is terugvragen van het restsaldo nu lastig. Ook het ‘leegreizen’ van de kaart valt niet mee, omdat de kaart alleen bruikbaar is als er minimaal twintig euro op staat. In elk geval vinden de partijen dat de reizigers veel beter geïnformeerd moeten worden over de vervaldatum van hun kaart en nog ruim na die datum hun saldo retour moeten kunnen krijgen.

SP, VVD en D66 stellen verschillende oplossingen voor, zoals het eenvoudig overhevelen van restsaldo naar een nieuwe kaart. Ook zou de gebruiker de mogelijkheid moeten krijgen het saldo via de pinautomaat terug op zijn/haar rekening te storten.

Het stoort de partijen ook dat het restsaldo van alle verlopen kaarten nu volledig naar de NS en enkele andere grote vervoersbedrijven gaat. Saldo dat ondanks extra maatregelen ook in de toekomst niet aan de reiziger kan worden terugbezorgd, moet volgens SP, VVD en D66 niet aan enkele grote bedrijven worden uitgekeerd, maar ten goede komen aan verbetering van het hele Nederlandse OV.

U bent hier