h

Rik Janssen: 'Goede van erfgoedtafels verder verbeteren'

20 oktober 2015

Rik Janssen: 'Goede van erfgoedtafels verder verbeteren'

Zuid-Holland heeft sinds 2011 zeven erfgoedlijnen, zoals de Romeinse Limes, de Landgoederenzone en de Waterdriehoek. Bij iedere erfgoedlijn hoort een ‘erfgoedtafel’, waar betrokkenen plannen maken voor het erfgoed. SP-gedeputeerde Rik Janssen (milieu, water, erfgoed en maatschappij) wil deze aanpak voortzetten en verder verbeteren, zo zei hij op de drukbezochte Erfgoeddag 2015 in Delft.

Op uitnodiging van het Erfgoedhuis en de provincie Zuid-Holland waren op 1 oktober zo'n 250 erfgoeddeskundigen bij elkaar om te praten over onder meer herbestemming en duurzame ontwikkeling van het Zuid-Hollandse erfgoed.

De zaal bleek het in 2011 ingezette erfgoedlijnenbeleid breed te steunen. Om gemeenschapsgeld effectief en gericht te besteden, wil gedeputeerde Janssen geen nieuwe erfgoedlijnen opzetten. De vrees rees dat hierdoor ander erfgoed buiten de boot valt. De SP is er scherp op dat dit niet gebeurt.

Veel zeggenschap
Het goede van de erfgoedtafels is dat de deelnemers veel zeggenschap hebben over het erfgoed. Zo leveren ze zelf investeringsprogramma’s voor de langere termijn en jaarlijkse projectenlijsten aan. Vervolgens besluiten Provinciale Staten hoeveel subsidie ze hiervoor beschikbaar stellen.

Door het voortzetten en verder verbeteren van deze aanpak, wil gedeputeerde Janssen het aantal regels vanuit de provincie en dus de bureaucratie beperkt houden. Hij benadrukte dat hier wel een voorwaarde aan zit. Het vraagt van iedereen om continue inzet, betrokkenheid en veel aandacht voor kwaliteit.

Meer weten over de erfgoedlijnen?
Zuid-Holland heeft zeven prachtige gebieden die aangemerkt zijn als erfgoedlijnen: De Romeinse Limes, de Oude Hollandse Waterlinie, de Atlantikwall, de Landgoederenzone, de Trekvaarten, Goeree-Overflakkee en de Waterdriehoek (Kinderdijk, Dordrecht en Biesbosch). Meer informatie vindt u op de website van de provincie Zuid-Holland.

U bent hier