h

Veel gedrevenheid bij Provinciaal Jeugddebat

10 november 2015

Veel gedrevenheid bij Provinciaal Jeugddebat

Foto: SP

Jongeren van 70 Zuid-Hollandse scholen van VMBO tot VWO waren afgelopen maandag op het Provinciehuis in Den Haag voor het jaarlijkse Provinciaal Jeugddebat. SP-Statenlid Luiza Soares was erbij: ‘Een waar genot om de jeugd zo bezig te zien. De gedrevenheid en passie spatten er vanaf. Ze zijn zich heel bewust van wat er speelt. Hun ideeën zijn fris en innovatief’.

De meeste kinderen van de 70 scholen ontmoetten elkaar maandag voor het eerst. Ook dit jaar waren ze allemaal tussen de 11 en 18 jaar. Opgedeeld in vier fracties gingen ze dieper in op vier provinciale thema’s: snel en comfortabel openbaar vervoer (R-net), de opvang van vluchtelingen en migranten, windenergie & landschap en groene energie & biobased economie.

Foto: SP

vrnl Statenleden Luiza Soares (SP), Ellen Verkoelen (CDA), Laurine Bonnewits (VVD) en Jan Zwerus (PVV) In het midden oud-Statenlid Bart Brands

SP-Statenlid Luiza Soares mocht met de jongeren debatteren over de huisvesting van asielzoekers en mensen met een verblijfsvergunning. ''Wat mij ontroerde is dat ze hun betoog begonnen met ‘laten we ze mensen noemen, in plaats van vluchtelingen’. Die menselijke benadering raakte me. De jongeren staan duidelijk heel bewust in de discussies die nu gaande zijn en gaan meteen de diepte in.''

Zo koppelden ze de huisvestingsdiscussie direct aan werkgelegenheid. Luiza: ‘Een van de voorstellen was om containers in de Rotterdamse haven en leegstaande kantoren en andere panden om te bouwen tot geschikte woningen. Dit creëert banen en is beter en menselijker dan de opvang in bijvoorbeeld sporthallen en noodopvangen’.

App
Andere ideeën liepen uiteen van hun ouders bewust maken van het belang van de energietransitie tot het ontwikkelen van een app die helpt om beter om te gaan met de natuur en het milieu. Luiza geeft zelf ook nog een vervolg aan het provinciaal jeugddebat. Met een aantal jongeren gaat ze verder praten over hun ideeën over goede opvang en huisvesting van vluchtelingen in Zuid-Holland.

U bent hier