h

Iets minder druk op wachtlijsten door bijbouwen noodwoningen

16 december 2015

Iets minder druk op wachtlijsten door bijbouwen noodwoningen

Foto: SP

Het bijbouwen van 14.000 sobere, kleinschalige woonruimten voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning zal in Zuid-Holland de druk op de ellenlange wachtlijsten voor een betaalbare huurwoning waarschijnlijk iets verlichten. Een goede zaak. Een echte oplossing voor het grote tekort aan betaalbare sociale huurwoningen is het echter nog niet.

De provincie Zuid-Holland heeft samen met het kabinet en de gemeenten afgesproken om 14.000 sobere woonruimten bij te bouwen. Wat de SP betreft wordt hierbij zeker gekeken naar leegstaande kantoren en ander vastgoed. ‘Niet alleen de vraag naar betaalbare woningen, maar ook de kantorenleegstand is in Zuid-Holland erg groot’, aldus SP-fractievoorzitter Lies van Aelst.

Ze benadrukt dat het bijbouwen van de noodwoningen het grote tekort aan betaalbare woningen niet oplost. En dat dit grote tekort niet veroorzaakt wordt door de huidige vluchtelingenstroom. Van Aelst: ‘De wachtlijsten lopen al langer op. De oorzaak ligt bij het huidige en het vorige kabinet. Met gedoogsteun van de PVV is besloten om de betaalbare huurwoningen in ons land massaal te slopen, te verkopen of flink in prijs te verhogen’.

Financiële problemen
De lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn helaas niet het enige gevolg van dit beleid. Het instituut voor budgetvoorlichting NIBUD signaleert niet voor niets dat mensen tot voor kort meestal in financiële problemen kwamen door onverstandige aankopen of kopen op afbetaling. Naast de zorgkosten zijn nu de te hoge huren steeds vaker de boosdoener. Dit is te danken aan het huidige kabinetsbeleid en dan vooral aan de verhuurdersheffing.

Noodopvang
Naast het bijbouwen van noodwoningen gaat de provincie samen met gemeenten ook zorgen voor extra noodopvang voor asielzoekers en vluchtelingen zonder verblijfsvergunning. De SP is groot voorstander van kleinschaligheid.

SP-Statenlid Hans Slooter: ‘Veel mensen dicht op elkaar proppen is vragen om problemen. Kleinschalige opvang heeft niet voor niets vaak meer draagvlak in de buurt'. Hij zet dan ook vraagtekens bij de wens van het centraal opvangorgaan asielzoekers (COA) voor grootschalige opvang met minstens 600 plekken, omdat dit ‘rendabeler’ zou zijn.

 

 

U bent hier