h

SP wil waarborgfonds en landelijk expertise-team asbest

13 januari 2016

SP wil waarborgfonds en landelijk expertise-team asbest

Foto: SP

De gemeenteraad van Westland is aan zet om persoonlijke financiële drama’s in Wateringen te voorkomen. De raad kan budget vrijmaken om asbestsaneringen die (nog) niet worden vergoed door de verzekeraar, te vergoeden of in ieder geval alvast voor te schieten. Aangezien Nederland veel meer kwetsbare verouderde asbestdaken telt, zou wat de SP betreft voor de toekomst een landelijk waarborgfonds een goede oplossing zijn. Ook een landelijk expertise-team zou lokale overheden hulp moeten bieden bij dergelijke rampen.

Bovenstaande stelt SP-fractievoorzitter Lies van Aelst naar aanleiding van het  debat vanmiddag in de Statencommissie Verkeer en Milieu. ‘Bewoners vertelden vandaag dat er nog steeds asbestresten aanwezig zijn in hun huizen en tuinen. Sommige mensen krijgen sanering niet vergoed van hun verzekeraar. Anderen durven of willen geen (vervolg-)inventarisatie te laten doen vanwege de hoge kosten. Het geld is dan de bepalende factor in een volksgezondheidskwestie. Dat is voor de SP echt onacceptabel. De gemeenteraad van Westland moet ingrijpen’, aldus Van Aelst.

Ze vervolgt: ‘Het na een grondige inventarisatie echt weer schoon en veilig maken van de wijk zal helpen het vertrouwen tussen inwoners en overheid te herstellen. Dat is belangrijk in een tijd waarin die kloof toch al groot is. Óf de wijk op hopelijk redelijke termijn weer echt schoon en veilig is, kan na alle onterechte ‘seinen veilig’ van verschillende bedrijven het beste worden vastgesteld door TNO, het RIVM of een andere onafhankelijke partij waarin inwoners en bestuur van de gemeente Westland vertrouwen hebben. De SP steunt een suggestie van de PvdA hiervoor. Daarnaast kan ik het waarderen dat de gedeputeerde nogmaals namens het provinciebestuur ruiterlijk zijn excuses heeft aangeboden aan de hele Westlandse gemeenschap voor de ontstane commotie na het vroegtijdig openbaar worden van het juridisch advies’.

Van Aelst vindt het ook een goede zaak dat de provincie samen met in ieder geval de gemeenten Westland en Rijswijk bij de Rijksoverheid wil pleiten voor een vliegend team en een waarborgfonds voor asbestdrama’s zoals in Wateringen: ‘Nederland en dus ook Zuid-Holland telt veel verouderde asbestdaken, die allemaal bij brand of andere calamiteiten een groot risico vormen. Wat ook helpt is als gemeenten voortaan exact weten wat precies hun rol en verantwoordelijkheid is bij dit soort rampen. Gemeenten hebben nu onder meer te maken met drie verschillende wetten, wat onduidelijkheid kan veroorzaken. Hierover heeft de SP in de Tweede Kamer vragen gesteld.’

U bent hier