h

Geef archeologie grotere rol in verbeteren ruimtelijke kwaliteit

28 januari 2016

Geef archeologie grotere rol in verbeteren ruimtelijke kwaliteit

Foto: Bart Vermeulen / archeologisch onderzoek Rotterdamse Baan

Sinds de afgelopen Statenvergadering is het Zuid-Hollandse archeologiebeleid sterk verbeterd. Zo richt het nieuwe provinciale archeologiebeleid zich meer op de opbouw van kennis over ons verleden, over een langere periode. Ook wordt er meer gedaan aan publieksbereik. Bij het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit zou de provincie juist meer met archeologie moeten doen.

De provincie Zuid-Holland heeft de ambitie om de archeologische en cultuurhistorische waarden die zich in de bodem bevinden niet alleen te behouden, maar waar mogelijk te versterken en te ontwikkelen. Dat gebeurt door ze mee te nemen bij het ruimtelijk kwaliteitsbeleid en bij plannen die er bij ruimtelijke ingrepen in gebieden zijn.

Om deze doelstellingen te bereiken, werkt de Provincie met 16 gebiedsprofielen. Daarin staan de ambities die de provincie met de gebiedskwaliteiten heeft. Een analyse van de 16 gebiedsprofielen laat zien dat in ieder profiel wel de ontstaansgeschiedenis van het gebied beschreven staat, maar als het gaat om de concrete archeologische ambities die men met het gebied heeft is slechts in een paar gebiedsprofielen sprake van het betrekken van archeologie.

Statenlid Bart Vermeulen: “Dit is een gemiste kans. De SP wil dan ook dat de ambities uit onze Visie Ruimte op dit punt ook concreet in de 16 gebieden vertaald gaan worden. Dat is goed voor de ruimtelijke kwaliteit, goed voor het erfgoed, goed voor de beleefbaarheid door het publiek en het zorgt voor een groter draagvlak voor onze archeologie.”

Tijdens de Statenvergadering deed de Gedeputeerde aan de SP de toezegging om de gebiedsprofielen op dit punt nog eens kritisch te bekijken om te bezien waar verbetering mogelijk is.

Voor de rest zijn in het nieuwe beleid een aantal door de SP lang gekoesterde verbeteringen aangebracht.
Zo is er meer geld beschikbaar voor het bereiken van het publiek en wordt er gewerkt aan het beter toegankelijk en compleet maken van geregistreerde archeologische vondsten. Zo gaat de Provincie ook achter vondsten aan die gebruikt worden door universiteiten, maar die nog niet geregistreerd zijn in het depot.

Op het gebied van maritieme archeologie gaat de Provincie de in de bodem aanwezige scheepswrakken aangeven op de kaart van de Cultuurhistorische Hoofdstructuur. Verder is er veel aandacht voor dit erfgoed bij de erfgoedlijn Limes.

Vermeulen: “De SP wilde weten wat de Provincie zou kunnen doen om het maritiem erfgoed te beschermen en voor een groot publiek toegankelijk te maken. Want de bescherming van maritiem erfgoed staat onder druk door onder andere waterrecreatie en verzilting. Dit is een eerste stap, maar als blijkt dat de Provincie meer kan doen dan zullen we er opnieuw aandacht voor vragen.”

Tot slot is de Provinciale Onderzoeksagenda Archeologie verbeterd.

In deze onderzoeksagenda staan de voor de Provincie belangrijkste onderzoeksvragen over ons verleden centraal. Tot op heden was deze onderzoeksagenda voor gemeenten niet goed bruikbaar.
Na een door de SP gevraagde evaluatie is er in overleg met gemeenten een aangepaste versie gemaakt. De bedoeling is dat dit gaat leiden tot een verbreding van de kennis over ons verleden en het uitwerken van oud onderzoek. Verder zal er ook meer recente geschiedenis betrokken worden.

Bart Vermeulen: “Dit verbeterde archeologiebeleid is heel belangrijk. Veel van ons erfgoedbeleid is geregeld via de zogeheten zeven erfgoedlijnen, waar steeds een thema centraal staat, maar erfgoed is meer dan lijnen op de kaart. Het overgrote deel van de geschiedenis van onze Provincie bevindt zich buiten onze erfgoedlijnen en veelal onder onze voeten. Door hier meer mee te doen besteden we meer aandacht aan het gehele verhaal van onze Zuid-Hollandse geschiedenis.”

De verbetering van het archeologiebeleid is een gevolg van afspraken in het coalitieakkoord, waarbij is afgesproken extra geld in erfgoed te investeren.

U bent hier