h

SP vraagt opheldering over afschieten zwanen Groene Hart

23 februari 2016

SP vraagt opheldering over afschieten zwanen Groene Hart

Foto: MBZH

TV-programma EenVandaag heeft morgen een  item over het afschieten van knobbelzwanen in het Groene Hart. Met het verbod op zwanendriften –per 1 juli 2016– in zicht, zouden deze maanden nog duizenden zwanen met veel leed aan hun einde komen. SP-fractievoorzitter Lies van Aelst heeft opheldering gevraagd bij het provinciebestuur.

De provincie verleende in 2014 ontheffing voor het afschieten van knobbelzwanen wegens overlast voor het verkeer en schade aan landbouwgewassen.  De SP wil weten hoe ernstig de actuele schade aan gewassen daadwerkelijk is en of de huidige praktijken zijn toegestaan.

‘Duizenden dieren lijken met veel leed aan hun einde te komen. Soms ook met honden’, aldus fractievoorzitter Lies van Aelst. ‘Dit kan in ieder geval wat de SP betreft nooit de bedoeling zijn. De SP wil dat dit dierenleed zo snel mogelijk stopt’.

Tegen jagers die hun boekje te buiten gaan moet aangifte worden gedaan, vindt de SP. Ook plaatsing op een zwarte lijst is een mogelijkheid. De partij pleit verder voor streng handhaven door de politie. De provincie moet hier zo nodig op aandringen bij het ministerie.

Overlast
Volgens onderzoek van tv-programma EenVandaag keerde de provincie afgelopen jaar 4.000 euro uit wegens gewasschade door knobbelzwanen. ‘Dit lijkt vooralsnog niet de te duiden op heel zware overlast. Andere maatregelen zouden dan beter zijn’, aldus Van Aelst.

 

 

 

U bent hier