h

Waterschapslasten een te grote aanslag

15 februari 2016

Waterschapslasten een te grote aanslag

Foto: Roel Dijkstra fotografie

Onder aanvoering van Tweede kamerlid Sadet Karabulut en enkele SP-wethouders trokken SP-afdelingen dit weekend met een enorme gouden drol door de gemeenten van het Hoogheemraadschap van Delfland. Ze vroegen hiermee aandacht voor de asociale afschaffing van de kwijtschelding van waterschapsbelasting voor minima.

Door dit besluit moeten gezinnen die op of onder het bijstandsniveau leven vanaf dit jaar 285 euro betalen voor de zuivering van rioolwater. Veel mensen die het al niet breed hebben komen hierdoor verder in de financiële problemen.

Foto: Roel Dijkstra fotografie

Voor veel mensen onbekend

De afschaffing kwijtschelding bleek bij veel mensen niet bekend. Ook was het veel inwoners niet duidelijk dat het Hoogheemraadschap van Delfland duurder is dan andere Hoogheemraadschappen.

Wie echter denkt door deze maatregel minder waterschapsbelasting te hoeven betalen komt bedrogen uit. Ook ná afschaffing van de kwijtschelding zal het tarief verder blijven stijgen naar bijna 290 euro in 2019.

Besluit tegen alle adviezen in

Het Hoogheemraadschap Delfland besloot eind vorig jaar de kwijtschelding voor minima af te schaffen. Huishoudens die nu al niet rondkomen krijgen er hierdoor vanaf 2017 ruim 280 euro vaste lasten bij. Begin september gingen de wethouders sociale zaken al in gesprek met het Hoogheemraadschap.
De SP-afdelingen Delft, Den Haag, Rijswijk, Vlaardingen, Westland, Leidschendam-Voorburg, Maassluis en Schiedam deden vervolgens nog een poging om de volksvertegenwoordigers in het waterschap ervan te overtuigen om tegen het plan te stemmen. Wethouders Arnout Hoekstra en Björn Lugthart spraken in bij de vergadering.
Tegen alle adviezen in heeft het waterschap haar plan doorgezet.

Foto: Roel Dijkstra fotografie

Gemeenten op kosten gejaagd en armoedebeleid onderuit gehaald
Alle inspanningen van gemeenten, woningbouwverenigingen, stichtingen, budgetcoaches en schuldhulpverlening en diverse andere initiatieven om mensen met een laag inkomen de eindjes aan elkaar te laten knopen, worden met deze maatregel teniet gedaan.

Volgens wethouders van de betrokken gemeenten zullen de incassokosten enorm stijgen en oninbare facturen toenemen. De belastinginning wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van gemeenten en hoogheemraadschap. Daardoor zullen gemeenten niet alleen te maken krijgen met meer hulpvragen van gezinnen in armoede, maar ook geconfronteerd worden met hogere uitvoeringskosten.

Bezwaar maken

Via de website www.delflanddepotop.nl kan tegen de afschaffing en te hoge belasting bezwaar gemaakt worden.

Het Hoogheemraadschap laat in een reactie weten dat bezwaar maken geen zin heeft omdat het een democratisch besluit betreft. De SP is van mening dat verkeerde besluiten democratisch kunnen worden teruggedraaid. Daarnaast kan iedere inwoner bezwaar maken tegen een opgelegde belastingaangifte. Hoe meer mensen van zich laten horen hoe groter de kans dat deze maatregel wordt teruggedraaid.

SP Tweede Kamerlid Sadet Karabulut: “Wij blijven aandacht vragen voor deze asociale lastenverzwaring. We vestigen onze hoop op de volksvertegenwoordigers van het Hoogheemraadschap. Niets staat hen in de weg om te besluiten de kwijtschelding per 2017 weer te herstellen.”

U bent hier