h

Werkbezoek Rotterdamse raad

2 februari 2016

Werkbezoek Rotterdamse raad

Foto: SP

SP’ers Hans Slooter en Luiza Soares brachten afgelopen woensdag samen met collega-Statenleden een werkbezoek aan de Rotterdamse gemeenteraad. De provincie en de gemeente weten elkaar steeds beter te vinden en dat is nodig ook. Ontmoetingsplek: het terrein van de voormalige Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM). Ooit een opvallend sociaal ingesteld bedrijf en nu een unieke locatie voor technisch onderwijs en innovatie, met mbo en hbo onder één dak.

Ook Commissaris van de Koning Jaap Smit en burgemeester Ahmed Aboutaleb waren woensdag bij de ontmoeting tussen Provinciale Staten en de Rotterdamse raad. Iedereen was het erover eens dat goede samenwerking hard nodig is, gezien de problemen waar Zuid-Holland en de stad Rotterdam voor staan.

Een van die problemen is de achterblijvende economie en hoge werkloosheid. Zuid-Holland doet het economisch minder goed dan de andere provincies in de Randstad (Noord-Holland en Utrecht) en Rotterdam scoort helaas slechter dan de andere grote steden Amsterdam, Utrecht en Den Haag.

Voor SP betekent dat twee dingen. ‘Zuid-Holland moet economisch sterker worden en meer banen krijgen, bijvoorbeeld door meer innovatie. Wat we niet willen is ongebreidelde groeizucht die ten koste gaat van mensen, groen, buurten en binnensteden. De koek moet dus niet alleen op een verantwoorde manier groeien, maar ook eerlijk worden verdeeld', aldus SP-Statenlid Hans Slooter.

In lijn hiermee zorgt het huidige Zuid-Hollandse detailhandelsbeleid ervoor dat binnensteden niet onnodig verloederen door een wildgroei van (outlet)centra aan de stadsranden en is er steun voor bestaande kleine winkelcentra in de wijken. Ook stuurt de provincie onder meer via de regionale woonvisies sterker dan voorheen op betaalbaar wonen voor iedereen. Ook in Rotterdam gaat dat niet vanzelf.

Nationaal Programma Rotterdam Zuid
Een van de gastsprekers woensdag was Marco Pastors, directeur van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Dit programma is ingesteld door het Rijk om onder meer hoge werkloosheid, het lage opleidingsniveau en hoge schooluitval in zeven wijken op Zuid tegen te gaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld via extra lessen op scholen.

SP-Statenlid Luiza Soares woont zelf in Rotterdam-Zuid en is actief als vrijwilliger in Feijenoord, een van de wijken op Zuid waar het programma zich speciaal op richt. Pastors ging in op de uitnodiging van Luiza om samen nog eens goed te gaan luisteren hoe bewoners  nou eigenlijk zelf denken over de problemen en oplossingen voor hun wijk. 

Sociaal vooruitstrevend
De raads- en Statenleden ontmoetten elkaar op het terrein van de voormalige Rotterdamse Droogdokmaatschapij (RDM). Dit uitgestrekte bedrijf met dokken, loodsen, kantoren en een eigen medische dienst aan de Heijplaat (vlakbij de halte van de Waterbus) ging in 2002 failliet. De vele prachtige gebouwen zijn nu grotendeels gemeentelijk monument.

De RDM was als bedrijf innovatief én in veel opzichten sociaal en vooruitstrevend. Zo voerde het nog het wettelijk werd geregeld de vrije zaterdag in. Dit uit het besef dat slechts een dag rust per week voor de arbeiders eigenlijk onverantwoord was. Hetzelfde gold voor de lonen. Veel personeel kon van hun lage loon niet zelf sparen voor hun oude dag. Het bedrijf was een van de eersten met een bedrijfspensioenfonds voor alle medewerkers.

Onderzoek, onderwijs en innovatie
Het innovatieve van de RDM zat vooral in de overgang van zeilschepen naar stoom. Het bedrijf speelde daarbij een belangrijke rol. Vandaag de dag huisvest het RDM-terrein de afdeling Research, Design en Mobility van de Hogeschool Rotterdam. Onder hetzelfde dak zitten ook mbo-scholen, onder meer voor procestechniek (voormalige bedrijfsschool RDM).

Aanvankelijk was er koudwatervrees tussen de directies van de ‘oplichters’ (hbo) en ‘messentrekkers‘ (mbo). Inmiddels wordt er gebroederlijk samengewerkt aan innovaties als super zuinige voertuigen (het record staat op 1:10.000 op waterstof), het (meten van) terugwinnen van energie bij elektrische motoren en mobiele systemen voor veilig werken op open zee.​

U bent hier