h

Afscheidstoespraak Bart Vermeulen

3 maart 2016

Afscheidstoespraak Bart Vermeulen

Foto: SP / Bart Vermeulen

Gisteren nam Bart Vermeulen na 13 jaar afscheid van Provinciale Staten.
In zijn afscheidstoespraak ging Vermeulen in op zijn eigen ervaringen en die van de fractie sinds 2003. Hij wees daarbij op de inhoudelijke ontwikkeling die de partij heeft doorgemaakt en de diverse rapporten en alternatieve plannen die door de fractie zijn gemaakt.
Daarnaast besprak hij de toegenomen invloed van de SP, vooral in de afgelopen vijf jaar door deelname aan de provinciale coalitie.
Vermeulen sprak nog wel zijn zorgen uit over een tweetal ontwikkelingen. Als eerste de verminderde aandacht door de regionale media en de gevolgen voor de provinciale democratie.

Bart Vermeulen:

“De aandacht in de regionale media is een stuk minder geworden. Rond 2003 verschenen er nog wel eens lange stukken in onder andere het Rotterdams Dagblad en de Haagse Courant van journalisten als Henk de Kat en Kor Kegel. Helaas kregen zij steeds minder ruimte en werden de stukken steeds korter.
De bedrijfsmatige opzet van de regionale media zorgt voor een steeds gebrekkiger waakhondfunctie in ons democratisch bestel.
Uiteraard wil je als Statenlid aandacht voor je goede werk, maar nog belangrijker is dat er kritisch gekeken wordt naar wat de Provincie doet. Zeker in een minder zichtbare bestuurslaag als de Provincie.
Het is dus aan de Provincie om zo transparant mogelijk te opereren.”

Het tweede punt is het collectief geheugen van de politiek. Die staat volgens Vermeulen onder druk.

Bart Vermeulen:

“De zittingsduur van Statenleden is steeds korter. Naast het feit dat veel ambtenaren tegenwoordig om de zoveel jaar van plek moeten wisselen en dat Gedeputeerden er tegenwoordig ook niet heel lang zitten, is het toch van belang dat Provinciale Staten een zeker collectief geheugen vormen.
Het voorkomt dat de waan van de dag de overhand krijgt, maar ook dat bepaalde zaken uit het recente verleden herhaald worden. Op het gebied van de Ruimtelijke ordening gaat u bij de omgevingsvisie straks over tot de 3e grootschalige verandering in 7 jaar tijd. Dan hebt u simpelweg veel ervaring nodig.”

Vermeulen sloot af met een dankwoord aan allen die betrokken zijn geweest bij het werk in Provinciale Staten en sloot af met de woorden:

“Het was absoluut een eer en een genoegen volksvertegenwoordiger in deze mooie Provincie te mogen zijn.”

Zijn gehele toespraak is hier te lezen.

U bent hier