h

Enorme afname meetpunten waterkwaliteit Hoeksche Waard

8 maart 2016

Enorme afname meetpunten waterkwaliteit Hoeksche Waard

Foto: MBZH

Sinds 2005 bracht het Waterschap Hollandse Delta het aantal meetpunten voor watervervuiling in de Hoeksche Waard drastisch terug. Goede controle op gewasbeschermings- middelen zoals ook voor bijen giftige biociden komt hierdoor in gevaar. Groen Links en de Partij voor de Dieren spraken onlangs al hun grote zorgen hierover over uit. SP-fractievoorzitter Lies van Aelst sluit zich hierbij aan.

Begin dit jaar publiceerde Dagblad Trouw een groot artikel met de titel Gif uit de Sloot over de ‘kwaliteitsbewaking nieuwe stijl’ door het Waterschap Hollandse Delta. Het artikel sloeg alarm over de enorme afname van meetpunten in de Hoeksche Waard. Dit daalde met maar liefst 70% van 21 naar 6.

De afgelopen jaren was al sprake van enorme overschrijdingen van de concentraties gevaarlijke biociden. Een middel als imidacloprid beschermt niet alleen landbouwgewassen tegen vraat. Het is ook schadelijk voor bijen, hommels, libellen en andere (water-)insecten. Ook de (weide-)vogelstand lijdt hieronder.

Het kabinet overweegt momenteel een verbod op imidacloprid. Net als Groen Links en de Partij voor de Dieren hoopt ook de SP dat de provincie hierop vooruitlopend ook zelf maatregelen kan nemen om blijvende schade door dit insecticide te voorkomen.

Tweede Kamer
vorige week sprak ook de Tweede Kamer over de giftige gewasbeschermingsmiddelen. De SP diende een motie om bij toelating ervan vooraf te kunnen toetsen op risico’s voor de waterkwaliteit in de specifieke Nederlandse situatie, door herinvoering van de zogenoemde  ‘pre-registratietoets waterkwaliteit’.

Ook gesteund werd een SP-motie over een ander berucht bestrijdingsmiddel, glycofosfaat, beter bekend als RoundUp. Ook dit middel bedreigt de volksgezondheid, de bijenstand en de waterkwaliteit. De SP droeg het kabinet hierin op twee studies over dit middel openbaar te maken.

Volgens wetenschappers had Monsanto nooit toestemming gekregen voor de verkoop van RoundUp, als de uitkomsten van deze onderzoeken over de risico’s voor de veiligheid en volksgezondheid eerder bekend waren geweest.

U bent hier