h

Nieuwe opstelling COA biedt kansen

1 maart 2016

Nieuwe opstelling COA biedt kansen

SP-Statenlid Hans Slooter vindt het een goede zaak dat nu ook het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) zijn zinnen zet op kleinschalige opvang voor vluchtelingen. De SP pleit al veel langer voor kleinschaligheid. Het is goed voor het draagvlak in de buurten, voor het leefklimaat en de vooor veiligheid. Op dit moment is de ondergrens voor een asielzoekerslocatie nog driehonderd mensen.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat met gemeenten en provincies praten over mogelijkheden voor kleinere opvanglocaties. De SP ziet graag dat ook de provincie Zuid-Holland hierin actief gaat meedenken met gemeenten en het Rijk.

In de provincie Zuid-Holland heeft de gemeente Zwijndrecht al goede ervaringen met kleinschaligheid. Ruim twintig asielzoekers werden daar opgevangen in een leegstaand appartementencomplex. Ze kookten daar hun eigen maaltijden: veel goedkoper dan catering. Buurtbewoners zamelden tweedehands spullen in.

Slooter: ‘De nieuwe insteek van het COA biedt wat de SP betreft zeker kansen. Net als bijvoorbeeld in de zorg en in het onderwijs sluit kleinschaligheid gewoon veel beter aan bij de menselijke waardigheid, een belangrijk uitgangspunt van de SP. Ook het leefklimaat in de buurten waarom het gaat is hier zeker bij gebaat’.

 

 

 

U bent hier