h

SP blij met nieuwe campagne tegen bijensterfte

30 maart 2016

SP blij met nieuwe campagne tegen bijensterfte

Foto: SP

Terugdringen van de wintersterfte onder honingbijen en stoppen van de achteruitgang van wilde bijen en hommels. Dat is het doel van de nieuwe campagne ‘Bee friendly’ van Groene Cirkels Bijenlandschap. Bestrijden van de bijensterfte is geen overbodige luxe, maar hard nodig om de bestuiving van landbouwgewassen en wilde planten te garanderen. En er zijn meer voordelen.

Groene Cirkels is een initiatief van bierbrouwer Heineken uit Zoeterwoude, de provincie Zuid-Holland en onderzoeksinstituut Alterra uit Wageningen. Thema’s zijn onder meer duurzame energie en duurzaam vervoer (over water), hergebruik van grondstoffen en het versterken van de leefomgeving en de biodiversiteit.

Groene Cirkels Bijenlandschap richt zich speciaal op bijen en biodiversiteit. Dit in samenwerking met onder meer imkers, boeren, wetenschappers en vijf gemeenten rond Alphen-Leiden-Zoetermeer. De gedachte erachter is dat een gezonde bijenstand hand in hand gaat met een hele reeks  voordelen.

Foto: SP

foto: SP zuid-Holland

Zo bestuiven ook in Zuid-Holland bijen en andere en andere insecten meer dan 70% van onze groenten, fruit en andere gewassen. Dit maakt ze onmisbaar voor de volksgezondheid en de economie. Daarnaast zijn bloemrijke bijenlandschappen een aanwinst voor toerisme en recreatie.

Foto: SP

Ook vlinders spelen een -kleinere- rol bij de bestuiving (foto: SP Zuid-Holland)

Bij-vriendelijk bermbeheer
Behalve de steun aan dit project deed de SP de afgelopen tijd meer voorstellen voor een betere bijenstand, vooral voor een bij-vriendelijker bermbeheer. Dit betekent het inzaaien van de juiste soorten, op het juiste tijdstip maaien en het aanplanten van (door)bloeiende struiken en hagen.

Ook lokaal kan het uiteraard geen kwaad de komende tijd (opnieuw) aandacht te vragen voor bij-vriendelijkheid. Door verder te kijken dan de bekende bak petunia’s of begonia's, kunnen overheid en inwoners ook dit voorjaar weer zonder hoge kosten bijdragen aan een betere bijenstand.

 

U bent hier