h

Aandacht voor lage inkomens in provinciaal fietsplan

26 april 2016

Aandacht voor lage inkomens in provinciaal fietsplan

Foto: MBZH

Voor sommigen moeilijk voor te stellen, voor anderen bittere realiteit: anno 2016 kan niet iedereen zich een fiets –inclusief onderhoud– veroorloven. De SP stelde daarom tijdens de behandeling van het provinciaal fietsplan voor om fietsrecreatie in het mooie Zuid-Hollandse landschap voor iedereen bereikbaar te maken, bijvoorbeeld via een vorm van een ‘witte fietsenplan’. Vervoersgedeputeerde Floor Vermeulen zegde toe hierover met gemeenten in gesprek te gaan.

Het idee van SP-Statenlid Hans Slooter sluit aan bij bestaand beleid. Zo start de gemeente Rotterdam eind 2017 al met een experiment met 450 leenfietsen in de stad. Naar Deens voorbeeld kunnen alle inwoners en toeristen deze fietsen voor €2,50 per twee uur lenen.

Aangezien de provicie Zuid-Holland veel in fietspaden investeert, wil Slooter dat ook alle inwoners hier echt van kunnen genieten. Het aanbieden van leenfietsen –een vorm dus van een witte fietsenplan zoals dat bestond in de jaren zestig– is hiervoor een mogelijkheid.

‘Ook het verstrekken van betaalbare OV-dagkaarten in combinatie met een leenfiets of OV-fiets is een optie’, aldus Slooter. ‘Dit zou ook kunnen in combinatie met gemeentelijke kortingspassen (stadspassen) die al bestaan’.

Economische imuls voor steden en dorpen
Het nieuwe provinciaal fietsplan zet ook in op betere bereikbaarheid van natuur- en recratiegebieden vanuit steden en dorpen. Slooter wil dit ook omkeren: zorg ervoor dat ook toeristisch aantrekkelijke dorpen en steden voor fietsers goed bewegwijzerd zijn.

In het verlengde hiervan opperde hij om thema-routes als ‘Het geheim van Holland’ nieuw leven in te blazen. Hierin zetten plaatsen als Delft, Leiden en Gouda zich gezamenlijk op de (fiets-)kaart, met als doel een toeristische en economische impuls voor deze steden.

Ook deze voorstellen vonden gehoor bij het provinciebestuur. De provincie zal de wensen voor de betere wegwijzering richting toeristische aantrekkelijke dorpen en steden in ieder geval aankaarten bij de ANWB.

U bent hier