h

Historische vestingwallen Schoonhoven in ere hersteld

29 april 2016

Historische vestingwallen Schoonhoven in ere hersteld

Foto: PZH

De vestingstad Schoonhoven is onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie, het gebied tussen Gorinchem (in het zuiden) en Muiden (in het noorden) dat in 1672 onder water werd gezet om de aanval van de Fransen te stoppen. Met provinciale steun zijn onlangs de muren in de vestingwallen van de stad hersteld. SP-gedeputeerde Rik Janssen (erfgoed, vervoer over water en milieu) was op 22 april bij de feestelijke opening van het vernieuwde Veerpoort-gebied.

Met de restauratie van de stadswallen is het gebied rond de Schoonhovense Veerpoort helemaal klaar voor het komende toeristenseizoen. Met steun van de provincie is er ook een nieuwe  parkeerplaats aangelegd om de historische binnenstad van Schoonhoven nog beter bereikbaar te maken voor toeristen.

Toerisme is niet alleen belangrijk voor de Zilverstad Schoonhoven, maar voor de hele Zuid-Hollandse economie. Vandaar dat de provincie tot 2019 flink extra –zo’n 14 miljoen euro–  in erfgoed investeert. De Oude Hollandse Waterlinie waartoe Schoonhoven behoort, is één van de zeven zogenoemde ‘erfgoedlijnen’ in Zuid-Holland.

Erfgoedlijnen zijn toeristisch interessante gebieden, die de provincie –naast ander erfgoed zoals molens en musea– financieel ondersteunt. De zes andere erfgoedlijnen zijn: de Atlantikwall, de Landgoederenzone, de Romeinse Limes, de Trekvaarten, de Waterdriehoek (Biesbosch, Kinderdijk, Dordrecht en het eiland Goeree-Overflakkee.

Leven in Schoonhoven
Rik Janssen ontving tijdens de feestelijke opening op 22 april een exemplaar van het boek Het leven in Schoonhoven. ​Dit beschrijft de geschiedenis van Schoonhoven tot eind 2014, toen Schoonhoven onderdeel werd van de nieuwe gemeente Krimpenerwaard. Daarvoor was het eeuwenlang een zelfstandige stad. In 1981 werd het 700-jarig bestaan gevierd.

Zie voor meer informatie:

U bent hier